Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk zawija je w plastry cukinii. Te roladki to hit na lato
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 30.06.2024 15:40

Strzelczyk zawija je w plastry cukinii. Te roladki to hit na lato

roladki z cukinii
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Zainspiruj się i z cukinii przygotuj niezwykłe danie z przepisu Tomasza Strzelczyka. Roladki, jakie z niego przygotujesz to prawdziwy hit. 

Strzelczyk pokazał swój sposób na cukinię

Tomasz Strzelczyk to ceniony autor wielu książek kucharskich, a w dodatku prowadzi także kanał na YouTubie, na którym prezentuje autorskie receptury na smaczne dania. Jednym z nich okazał się ten na roladki z cukinii.

To prawdziwy hit, a cukinia nigdy nie smakowała lepiej. Wypróbuj ten patent i zaskocz domowników. Co ciekawe, danie możesz podać zarówno na obiad, jak i na przekąskę. Zrób je i o niezwykłość tej kompozycji przekonaj się sama. 

cukinia.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Taką zupę latem robiła moja babcia. Główny składnik wszystkich dziwił

Cukinia to podstawa

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście cukinia. Aby była smaczna, potrzebujesz także innych składników. To właśnie z nich przygotujesz farsz do roladek. Potrzebnych produktów nie ma zbyt wiele, a wszystkie są tanie i łatwo dostępne. Poznasz je, sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g żółtego sera w kostce
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 4 jajka
  • mąka
  • pieprz 
  • sól

Przepis na roladki

Cukinie dokładnie umyj i odetnij jej końcówki. Pokrój je wzdłuż na cienki placki. Przypraw ich wierzch pieprzem i solą. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i przełóż do miski. Dodaj majonez oraz posiekaną natkę pietruszki. Czosnek przyciśnij przez praskę. Całość przypraw pieprzem i solą. Wymieszaj na jednolitą pastę. 

Do miski wbij jajka i wsyp zioła prowansalskie, pieprz, sól. Wymieszaj składniki. Na patelni rozgrzej olej. Plastry cukinii obtocz w mące, a następnie w jajku. Układaj je na rozgrzanej patelni i smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia. Cukinii odsącz z nadmiaru tłuszczu. 

Cebulę oraz pomidora posiekaj w drobną kostkę. Przełóż je do miski i zalej octem balsamicznym. Wymieszaj składniki. Wierzch cukinii posmaruj pastą. Ułóż na nich pomidora z cebulą. Następnie zawiń jej roladkę i gotowe. Sprawdź przepis na lody jagodowe oraz dowiedz się, jak poprawnie myć maliny

farsz roladki.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA