To ciasto bez pieczenia z borówkami jest takie słodziutkie. Robię je migiem i zajadam
Ten szybki przepis na ciasto bez pieczenia doskonale sprawdzi się w sezonie zimowym. W roli owoców w tej owocowej tarcie występują borówki i konfitura. Po te właśnie składniki z łatwością można sięgnąć jesienią i zimą. Choć wymaga spędzenia kilku godzin w lodówce, ciasto to jest mało pracochłonne.
Tarta z owocami
Tarta owocowa to doskonałe i niezwykle eleganckie ciasto. Przygotowanie kruchego spodu wymaga czasem nieco wysiłku. Ten przepis rozwiązuje problem. Nasza tarta obywa się bowiem bez pieczenia.
Jest to możliwe dzięki prostemu trickowi. Zamiast kruchego lub półkruchego ciasta, którego zazwyczaj wymaga tarta, idziemy drogą na skróty . Przygotowujemy ją na bazie gotowego produktu, który zawsze łatwo kupić. Są to herbatniki.
Ciasto z owocami na bazie herbatników
Oprócz masy serowej z białą czekoladą dodatkową warstwą tej tarty jest konfitura . Doskonale sprawdza się tu śliwkowa czy wiśniowa. Kanał kulinarny Szefowa kuchni, od którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, poleca jednak tę z czarnej porzeczki i jest to także doskonała kompozycja.
Składniki
- Duże opakowanie (200 g) herbatników białych lub kakaowych
- 120 g masła
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
- Małe opakowanie (125 g) mascarpone
- Tabliczka białej czekolady
- Mały słoik (200 g) ulubionych konfitur
- Opakowanie borówek
Przygotowanie tarty z borówkami
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy na czas miksowania herbatników. Ciastka rozdrabniamy na pył i przekładamy do miseczki . Zalewamy lekko przestudzonym, ale wciąż płynnym masłem i dokładnie mieszamy .
Masę wykładamy na formę do tarty wysmarowaną masłem. Rozkładamy po całym dnie i brzegach, dociskając lekko. Taką podstawę ciasta odkładamy do lodówki .
Do miseczki wlewamy śmietanę kremówkę, miksujemy lekko i dodajemy cukier oraz mascarpone . Ubijamy na sztywną, jednolitą masę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli parowej, dodajemy do masy i jeszcze raz mieszamy .
Formę do tarty wyjmujemy z lodówki i wykładamy na ciasto warstwę konfitury . Dokładnie rozprowadzamy ją po powierzchni ciasta, a następnie układamy warstwę masy śmietanowej, wyrównując łyżką. Układamy na wierzch borówki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc . Kiedy ciasto stężeje, jest gotowe do jedzenia.
Wypróbuj też przepis na deser bananowy i rogaliki z nietypowym składnikiem .