Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Łączę banany z jabłkami i smażę placki. Domownicy zjadają dwucyfrową ilość na raz
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 16.01.2024 13:09

Łączę banany z jabłkami i smażę placki. Domownicy zjadają dwucyfrową ilość na raz

placuszki jabłkowo-bananowe
fot. youtube.com/@BabciaEwaGotuje

Przygotowanie przekąski, która będzie jednocześnie sycąca, pyszna i zdrowa może być wyzwaniem. Oto przepis na taki właśnie posiłek. To doskonały podwieczorek, który docenią zarówno dorośli, jaki – przede wszystkim – dzieci. Spodoba się nawet niejadkom!

Placuszki na podwieczorek

Dosłownie kilka minut przygotowania i chwila spędzona przy patelni. Tyle trzeba, by przygotować tę świetną przekąskę. Jest ona sycąca, ale też niezwykle zdrowa, jako że w funkcji bazy używamy jogurtu.

Przepis ten jest zresztą niezwykle uniwersalny. Możemy użyć wielu różnych twardych owoców, np. gruszek zamiast jabłek. Placuszki doskonale sprawdzą się też jako sposób na zużycie przejrzałych bananów. Wtedy wystarczy rozgnieść je widelcem zamiast kroić w kostkę przed dodaniem do masy.

Smażenie placuszków
fot. youtube.com/@BabciaEwaGotuje
Z tym przepisem robię pączki dosłownie w 15 minut. Podstawą ciasta są najzwyklejsze serki homogenizowane

Placuszki jabłkowo-bananowe

Nasze placuszki składają się jednak z dojrzałego, a nie przejrzałego banana. Jabłka pokrojone są tu w kostkę. Podobny przepis znajdujemy na kanale Uwaga Babcia Gotuje, z którego zaczerpnęliśmy ilustrację do tego tekstu. Babcia Ewa ściera tam jabłka na tarce o grubych okach i jest to równie dobra metoda.

Składniki

  • Duże opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 średnie kwaskowe jabłka
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 łyżeczki cukru
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sól, olej do smażenia

Smażone jabłko i banan

Do miski wlewamy jogurt, wybijamy jajka i dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli. Miksujemy na gładką masę, a następnie dodajemy mąkę. Stopniowo miksujemy mąkę porcjami, aż całość będzie zmieszana na jednolite ciasto.

Jabłka i banany kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do masy i mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką, aż będą jednolicie rozprowadzone.

Rozgrzewamy olej na patelni na palniku o średniej mocy. Nakładamy masę na placki partiami na patelnię. Jeden placek to ok. dwie łyżki masy. Smażymy z obu stron, aż staną się złociste. Podajemy z cukrem pudrem lub syropem klonowym.

Wypróbuj też przepis na rogaliki z nietypowym dodatkiem i na pyszne mniej kaloryczne pączki.

Krojenie bananów
fot. youtube.com/@BabciaEwaGotuje