Smakosze.pl Przepisy To ciasto jogurtowe z borówkami jest hitem w moim domu. Używam tylko 5 składników, rodzina nie może się nachwalić
fot. youtube.com/bakeonly

To ciasto jogurtowe z borówkami jest hitem w moim domu. Używam tylko 5 składników, rodzina nie może się nachwalić

19 czerwca 2024

To klasyczne – bo pieczone – ciasto bez grama mąki pszennej ani jej odpowiednika to bardzo ciekawy deser. Jest doskonałą bazą do owoców, a tych w sezonie nigdy dość. Owoce w śmietanowej bazie zapieczone są w masie jogurtowej, co czyni ten deser naprawdę niezwykłym.

Ciasto jogurtowe

Takie ciasto to właściwie odmiana puddingu . Wymyka się klasyfikacjom, ale łatwo znaleźć podobnego rodzaju desery w różnych zakątkach Europy. Przepis, który tu podajemy, jest niezwykle łatwy, a ciasto bardzo szybko się przygotowuje.

Wystarczy tylko pomieszać kilka składników, które praktycznie zawsze mamy pod ręką. Skrobię kukurydzianą można oczywiście zastąpić ziemniaczaną, a do ciasta dodać dowolne składniki, jak np. prażone orzechy. Jednak najlepiej sprawdza się ono z owocami.

mieszanie ciasta
fot. youtube.com/bakeonly
Wzięła bób i pokazała jak zrobić z niego zupę. Ludzie kompletnie zwariowali na jej punkcie

Ciasto z owocami

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Bake Only. Pokazana jest tam nieposłodzona wersja ciasta. Do borówek polecamy jednak odrobinę miodu. Co innego gdybyśmy użyli naprawdę słodkich truskawek lub ciemnych czereśni.

Składniki

  • 400 g jogurtu greckiego lub skyru
  • 2 garści borówek
  • 4 jajka
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki miodu

Owocowy deser

Jogurt wykładamy do miseczki i rózgą mieszamy z jajkami na gładką masę. Dodajemy miód i rozprowadzamy go dokładnie w cieście. Na koniec mieszamy je ze skrobią kukurydzianą.

Ciasto przelewamy do foremki i dodajemy tyle owoców , ile nam się podoba – byle ciasto zachowało swoją strukturę. Pieczemy przez ok. 50-60 minut w temperaturze 170 stopni . Ciasto można po wierzchu posypać cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na ciasto z owocami z płatków owsianych i łatwą, ekspresową karpatkę .

ciasto w foremce
fot. youtube.com/bakeonly
Podsmażam ziemniaki i podaję z tym sosem. Wszyscy znajomi już poprosili o przepis
Roluję ciasto z farszem i lekko przyciskam. Ktoś za ten patent powinien dostać medal
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy