Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mieszam płatki z owocami i wkładam do piekarnika. Nie znam lepszego sposobu na śniadanie na słodko
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 19.06.2024 08:13

Mieszam płatki z owocami i wkładam do piekarnika. Nie znam lepszego sposobu na śniadanie na słodko

ciasto z płatków
fot. youtube.com/healthydessertsbymagda

Ciasto? Na śniadanie? Wiadomo, że bywają lepsze początki dnia. Ale ciasto z płatków owsianych zamiast mąki? To coś zupełnie innego.

Ciasto z płatków owsianych

Ta śniadaniowa propozycja to ciekawa forma owsianki w postaci upieczonego owocowego chleba. W przeciwieństwie do swojej krewniaczki jest ono dużo łatwiejszym śniadaniem do przygotowania z wyprzedzeniem, ale oba dania łączą płatki owsiane i to, że doskonale komponują się z owocami.

W naszych sklepach dostępne są przeważnie dwa rodzaje płatków owsianych: górskie i błyskawiczne. Warto zawsze stawiać na te pierwsze – płatki błyskawiczne są rozdrobnione i dodatkowo obrobione w wysokiej temperaturze, przez co tracą część swoich właściwości odżywczych. Dodatkowo płatki z dopiskiem bio miewają często dużo lepsze proporcje makroskładników – więcej białka i mniej węglowodanów.

składniki ciasta
fot. youtube.com/healthydessertsbymagda
Wiszące udka z kurczaka to ulubiony obiad mojej rodziny. Ciągłe mnie o niego błagają

Chlebek śniadaniowy na słodko

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Healthy Desserts by Magda. Autorka używa do swojego ciasta jabłek i borówek. W sezonie na świeże, letnie owoce można oczywiście sięgać także po nie.

Składniki

  • ⅔ szklanki płatków owsianych
  • Ok. 150 g sezonowych owoców
  • 2 jajka
  • 125 g jogurtu
  • 30 g cukru lub jego zamiennika
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Owoce z owsianką na śniadanie

Płatki owsiane wsypujemy do miski i zalewamy szklanką gorącej wody. Odstawiamy je na kilka minut, by spęczniały. Kiedy to nastąpi, upewniamy się, że w misce nie została woda i ewentualnie odciskamy płatki. 

Dodajemy do nich pozostałe składniki: jogurt, jajka, słodzik, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Łopatką wyrabiamy na jednolitą masę. Dodajemy roztopione i przestudzone masło i jeszcze raz wyrabiamy.

Do ciasta dodajemy owoce. Mieszamy, by były równomiernie rozmieszczone. Masę przekładamy do małej keksówki wysmarowanej masłem. Pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Wypróbuj też przepisy na sernik na zimno z truskawkami i surówkę z kapusty z sosem jajecznym.

masa z owocami
fot. youtube.com/healthydessertsbymagda