Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Robię karpatkę z 5 składników, bez piekarnika, parzonego ciasta i bałaganu. Co za smak
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.06.2024 15:29

Robię karpatkę z 5 składników, bez piekarnika, parzonego ciasta i bałaganu. Co za smak

szybka karpatka
fot. youtube.com/mecooksblog

Prosty przepis na smaczną karpatkę, która zawsze wychodzi? To możliwe. Poniżej zebraliśmy sztuczki, które pomogą osiągnąć ten święty graal deserowych wypieków.

Szybka karpatka

Karpatka należy do ciast, po które sięgamy chętnie, ale chętniej z cukierni – a wtedy nie zawsze jesteśmy zadowoleni. Przygotowanie w domu takiego ciasta to jednak trochę zachodu.

Ale nie z tym przepisem. Dzięki paru prostym zamiennikom i karpatka w domu to kwestia zaledwie minut spędzonych w kuchni. A co najlepsze – nie tracimy ani ze smaku, ani z faktury deseru.

przygotowywanie budyniu
fot. youtube.com/mecooksblog
Mieszam z miodem i zalewam nim ogórki. Bliscy je jedzą aż im się uszy trzesą

Karpatka bez pieczenia

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału MeCooks. Karpatka jest tam przygotowana z dużą ilością masła. W większości przypadków powinna sprawdzić się mniejsza, jak w naszym przepisie.

Składniki

  • 120 g groszku ptysiowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 700 ml mleka
  • 150 g masła
  • 70-80 g cukru
  • Cukier puder do dekoracji

Prosta wersja skomplikowanego ciasta

Z 700 ml mleka odlewamy ok. 150 ml do miseczki. Wsypujemy zawartość obu torebek budyniu i mieszamy rózgą, aż w roztworze nie zostanie ani jedna grudka. Pozostałe mleko przelewamy do garnka.

Mleko w garnku podgrzewamy. Wsypujemy cukier i mieszamy, by dokładnie się rozpuścił. Kiedy cukier będzie rozpuszczony, a mleko zawrze, przelewamy do niego rozrobiony budyń. Na małym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzamy do zgęstnienia masy budyniowej.

Masę wylewamy na miseczkę i przykrywamy folią kuchenną na dotyk – czyli tak, by między budyniem a folią nie było uwięzionego powietrza. Odstawiamy do przestudzenia.

Do misy miksera wrzucamy pokrojone w kostkę miękkie masło i rozcieramy. Kiedy stanie się puszyste, zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy po łyżce przestudzony budyń. Masy muszą połączyć się w jednolite ciasto.

Foremkę do pieczenia wykładamy papierem, a na dno równo pojedynczą warstwą wysypujemy groszek ptysiowy. Na tę warstwę wykładamy kremową masę i delikatnie, by nie zburzyć spodu, wyrównujemy.

Na wierzch ciasta nasypujemy kolejną pojedynczą warstwę groszku ptysiowego. Lekko dociskamy. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i serwujemy.

Wypróbuj też przepisy na sernik na zimno z truskawkami i tradycyjne pampuchy z owocami.

wykładanie ciasta
fot. youtube.com/mecooksblog