Smakosze.pl Przepisy To ciasto robię w każdy weekend. Wystarczą tylko 2 składniki
Fot. YouTube/SikorkaGotuje

To ciasto robię w każdy weekend. Wystarczą tylko 2 składniki

21 lutego 2025

Choć na to nie wygląda, to ciasto to pełnoprawny sernik. Przygotowujemy je oczywiście bez pieczenia. Jednak, co ciekawe, naprawdę wymaga tylko dwóch produktów, które w dodatku łatwo kupić w każdym sklepie.

Sernik z galaretką

Jest wiele sposobów na sernik , w tym także na sernik bez pieczenia . Ten należy do najłatwiejszych z nich. Nie tylko wychodzi z niego pyszne ciasto – jest też świetnym polem do eksperymentów, w tym nauki obchodzenia się z piekarskimi patentami, takimi jak rantówka czy specjalne wysokie formy.

Dzięki zaledwie dwóm składnikom , które w takiej formie łączymy, z łatwością przygotujemy niezwykłe ciasto . Nie ma z nim żadnych kłopotów – trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość. Każdy etap to dłuższy czas czekania na stężenie galaretki.

galaretka.jpg
Fot. Canva
Nikt nie robi takich pierogów ruskich, jak moja babcia. Sekret tkwi w cieście

Ciasto z galaretką i serem

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Sikorka Gotuje na YouTube. Autorka używa tam galaretki pomarańczowej. Taki szybki sernik można przyrządzić w dowolnym kolorze, jeśli jednym z dwóch składników będzie wybrana przez nas galaretka. Można też dowolnie łączyć kolory.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 6 opakowań galaretki w wybranym kolorze
  • 300 g twarogu sernikowego (z wiaderka)

Szybki sernik z dwóch składników

Pierwsze dwie galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie wylewamy do dwóch form, tak by osiągnąć warstwy po 2 cm grubości.

Galaretkę odstawiamy do lodówki do pełnego stężenia . Po wyjęciu kroimy ją w kostkę i wyrzucamy do miski. Kolejne dwie galaretki rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

Do misy miksera wykładamy twaróg i miksujemy na gładką, puszystą masę. Partiami dolewamy do niego p rzestudzoną galaretkę, nie przestając mieszać . Miksujemy, aż masa będzie połączona.

sernik.jpg
Fot. Canva

Formę cukierniczą o regulowanej średnicy wykładamy rantówką. Przekładamy do niej g alaretkę pokrojoną w kostkę. Zalewamy masą serową i odstawiamy do lodówki do pełnego stężenia .

Po kilku godzinach ostatnie dwie galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzątku. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto rozwijamy z rantówki, a formę poszerzamy o ok. 1 cm.  Na stężały sernik wylewamy galaretkę tak, by utworzyć ścianki i wierzchnią warstwę. Odstawiamy do lodówki na noc do ostatecznego stężenia .

Wypróbuj też przepisy na naleśniki z twarogiem na słodko i racuchy z serkiem wiejskim .

ciasto z 2 składników.jpg
Fot. YouTube/SikorkaGotuje
Rekordowa cena pączków w Polsce. Padła trzycyfrowa liczba
Zrobiłem na obiad dorsza z przepisu Strzelczyka. Wyszło cudo
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy