Smakosze.pl Przepisy To ciasto robię z dosłownie 3 składników. Nie musi tężeć w lodówce i zawsze się udaje
Fot. YouTube/Super lecker

To ciasto robię z dosłownie 3 składników. Nie musi tężeć w lodówce i zawsze się udaje

26 lipca 2024
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Czy istnieje przepis na idealne ciasto? Ten, który znajdziesz poniżej spełnia wszystkie jego kryteria. Jest szybki, wymaga minimalnej ilości składników, a do tego zawsze się udaje. Ja jestem nim zachwycona, gwarantuję, że ty również będziesz.

Ciasto z 3 składników to hit w każdym domu

Każdy ma raz na jakiś czas ochotę na coś słodkiego. Nie każdy jednak ma talent lub czas, aby wykonać w domowym zaciszu mistrzowski wypiek. Na szczęście istnieje przepis, który przedstawiam poniżej. Zachwyci zarówno znawców pieczenia, jak i osoby początkujące.

Nie musisz robić ogromnych zakupów ani spędzać w kuchni mnóstwa czasu. Weź 3 składniki i połącz je w pomysłowy sposób. Co najlepsze ciasto możesz podać niemal od razu po jego przygotowaniu. Kilkugodzinne leżakowanie w lodówce, charakterystyczne dla wielu deserów, w tym wypadku jest zupełnie niepotrzebne.

krem do ciasta.jpg
Fot.YouTube/Super lecker
Sałatka hawajska to hit w moim domu. Jest idealna na przekąskę lub lekki obiad na lato

Ciasto francuskie i tylko 2 dodatki

Przepis na ciasto znalazłam na kanale Super lecker w serwisie YouTube. Postanowiłam go sprawdzić i absolutnie nie żałuję. Szybko pysznie i bezproblemowo, czego chcieć więcej? Poniżesz podaję wszystkie instrukcje.

Składniki:

  • 500 g gotowego ciasta francuskiego
  • 200 g serka śmietankowego (lub sera z wiaderka)
  • 300 g masy krówkowej (kupnej lub domowej)

Jak zrobić najlepsze ciasto krok po kroku

Przygotowanie deseru zacznij od ciasta francuskiego . Rozwiń je na blacie i podziel na 3 równe prostokąty. Następnie ułóż je na blasze tak, aby się nie stykały i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika . Piecz przez 20 minut.

Po upieczeniu odstaw ciasto do ostygnięcia . Odchodzące z wierzchu skrawki usuń i odłóż na później. Każdy z prostokątów podziel wzdłuż na 2 połowy. Upieczone ciasto francuskie wypełnione jest powietrzem , z pomocą ostrego nożyka nie powinno to zatem stanowić problemu.

Serek śmietankowy przełóż do miski . Dodaj masę krówkową i połącz składniki mikserem. Przygotowanym w ten sposób kremem przekładaj prostokąty ciasta francuskiego . Pamiętaj, żeby zostawić porcję masy wystarczającą do posmarowania boków i wierzchu deseru.

Posmarowane ciasto oprósz odłożonymi wcześniej skrawkami . Możesz je również udekorować posiekanymi orzechami, płatkami migdałów lub tym, co akurat masz pod ręką. Ciasto gotowe jest do podania od razu, jednak po leżakowaniu w lodówce smaki dobrze się przenikną , a płaty ciasta nasiąkną smakowicie kremem. Smacznego!

Leczo z tym dodatkiem nie ma sobie równych. Sposoby na ciasto francuskie znamy również w wersjach wytrawnych .

dekorowanie ciasta.jpg
Fot. YouTube/Super lecker
Ma więcej ołowiu i rtęci od najgorszych ryb, a Polacy dalej ją jedzą. Unikaj jak ognia
Dino po prostu przeszło samo siebie. Takiej promocji na mąkę i masło nie było od dawna
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy