To ciasto robię z dosłownie 3 składników. Nie musi tężeć w lodówce i zawsze się udaje
Czy istnieje przepis na idealne ciasto? Ten, który znajdziesz poniżej spełnia wszystkie jego kryteria. Jest szybki, wymaga minimalnej ilości składników, a do tego zawsze się udaje. Ja jestem nim zachwycona, gwarantuję, że ty również będziesz.
Ciasto z 3 składników to hit w każdym domu
Każdy ma raz na jakiś czas ochotę na coś słodkiego. Nie każdy jednak ma talent lub czas, aby wykonać w domowym zaciszu mistrzowski wypiek. Na szczęście istnieje przepis, który przedstawiam poniżej. Zachwyci zarówno znawców pieczenia, jak i osoby początkujące.
Nie musisz robić ogromnych zakupów ani spędzać w kuchni mnóstwa czasu. Weź 3 składniki i połącz je w pomysłowy sposób. Co najlepsze ciasto możesz podać niemal od razu po jego przygotowaniu. Kilkugodzinne leżakowanie w lodówce, charakterystyczne dla wielu deserów, w tym wypadku jest zupełnie niepotrzebne.
Ciasto francuskie i tylko 2 dodatki
Przepis na ciasto znalazłam na kanale Super lecker w serwisie YouTube. Postanowiłam go sprawdzić i absolutnie nie żałuję. Szybko pysznie i bezproblemowo, czego chcieć więcej? Poniżesz podaję wszystkie instrukcje.
Składniki:
- 500 g gotowego ciasta francuskiego
- 200 g serka śmietankowego (lub sera z wiaderka)
- 300 g masy krówkowej (kupnej lub domowej)
Jak zrobić najlepsze ciasto krok po kroku
Przygotowanie deseru zacznij od ciasta francuskiego . Rozwiń je na blacie i podziel na 3 równe prostokąty. Następnie ułóż je na blasze tak, aby się nie stykały i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika . Piecz przez 20 minut.
Po upieczeniu odstaw ciasto do ostygnięcia . Odchodzące z wierzchu skrawki usuń i odłóż na później. Każdy z prostokątów podziel wzdłuż na 2 połowy. Upieczone ciasto francuskie wypełnione jest powietrzem , z pomocą ostrego nożyka nie powinno to zatem stanowić problemu.
Serek śmietankowy przełóż do miski . Dodaj masę krówkową i połącz składniki mikserem. Przygotowanym w ten sposób kremem przekładaj prostokąty ciasta francuskiego . Pamiętaj, żeby zostawić porcję masy wystarczającą do posmarowania boków i wierzchu deseru.
Posmarowane ciasto oprósz odłożonymi wcześniej skrawkami . Możesz je również udekorować posiekanymi orzechami, płatkami migdałów lub tym, co akurat masz pod ręką. Ciasto gotowe jest do podania od razu, jednak po leżakowaniu w lodówce smaki dobrze się przenikną , a płaty ciasta nasiąkną smakowicie kremem. Smacznego!
Leczo z tym dodatkiem nie ma sobie równych. Sposoby na ciasto francuskie znamy również w wersjach wytrawnych .