Ułóż boczek na cieście francuskim i zawiń w rulon. Ten przepis to hit w moim domu
Oto prosty przepis na przekąskę z ciasta francuskiego. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Efektem jest rodzaj mięsnego ciasta, które doskonale sprawdzi się na imprezie lub po prostu na kolację.
Boczek w cieście francuskim
Przepisy na takie dodatki zapieczone w rulonie z ciasta francuskiego nigdy się nie nudzą. Te podstawowe składniki – rulon ciasta, wędliny, ser i proste sosy – są jak klocki lego, z których wciąż budujemy nowe potrawy. Choćby dlatego warto zawsze mieć pod ręką arkusz takiego ciasta.
W tym przepisie rolada przybiera nietypowy kształt. Używamy do niej plastrów świeżego boczku. Można też użyć wędlin i serów, które zalegają w lodówce. Chwila w piekarniku z pewnością przywróci im apetyczny wygląd i smak.
Strzelczyk wziął suchy chleb i zalał go mlekiem. Taniej i smaczniej już się nie daPrzepis na ciasto z boczkiem
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału To dobrze smakuje! Ich wersja tej przekąski oparta jest o sos z ketchupu i śmietany. Zachęcamy do użycia sosu pomidorowego do pizzy (kolejna okazja do wykorzystania resztek!), bo ten element ma duży wpływ na cały smak potrawy.
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 6-8 plastrów wędzonego boczku
- 120 g sera żółtego
- 6 łyżek sosu pomidorowego lub dowolnie przyprawionego sosu z pół na pół ketchupu i jogurtu
Ciasto francuskie i boczek
Arkusz ciasta rozwijamy i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Powierzchnię ciasta smarujemy wybranym sosem. Układamy na niej plastry boczku.
Ciasto delikatnie rolujemy, dociskając, by rulon był zwarty. Następnie delikatnie zwijamy go wokół własnej osi, ruchem, jakim wyżyma się mokre ubrania. Tak skręcony będzie łatwiejszy do zwinięcia w kształt ślimaka.
Danie posypujemy startym serem. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podajemy z dipami.
Wypróbuj też przepisy na kiszone ogórki po koreańsku i surówkę z pora i marchewki.