Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję ten owoc, a później wrzucam do lecza. Rodzina zajada aż się uszy trzęsą
Monika Dec
Monika Dec 24.07.2024 16:17

Kroję ten owoc, a później wrzucam do lecza. Rodzina zajada aż się uszy trzęsą

leczo
fot. Canva

Leczo jest jednym ze smaków lata. Aromatyczna potrawka z pomidorów, papryki i mięsa doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację w upalny dzień. Jego smak  podkręci uwielbiany owoc. Dorzucisz go raz do gotującego się dania, a juz nie wrócisz do klasycznej wersji!

Leczo w nowej wersji

Leczo jest aromatycznym daniem pełnym letnich przysmaków. Węgierska potrawka przyjęła się w Polsce na dobre. Nic dziwnego, że coraz więcej miłośników gotowania bierze go na tapet i eksperymentuje z tą aromatyczną potrawą. Jedni nie wyobrażają sobie lecza bez lekko orzechowego smaku cukinii, inni dodają do niego słodkiego ananasa! I jest to strzał w dziesiątkę.

Poniżej zdradzamy, jak przygotować leczo w tej nieco egzotycznej wersji. Ta wersja kultowego dania cieszy się coraz większą popularnością.

leczo
fot. Canva
W Dino do reszty powariowali. Uwielbiane mięso i wędliny za ułamek ceny

Leczo z dodatkiem ananasa

Lista składników na leczo w egzotycznej odsłonie:

  • 1 cebula
  • 3 plastry świeżego ananasa
  • olej do smażenia
  • 250 g kiełbasy
  • ząbek czosnku
  • 2 papryki
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki ulubionych ziół np. suszonego oregano lub ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić idealne leczo?

Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę, paprykę w paski, a ananasa i pomidory pokrój na mniejsze części.

W garnku rozgrzej nieco oleju i wrzuć na niego cebulę. Gdy warzywo nieco się przeszkli, dorzuć do niego przeciśnięty przez praskę czosnek,  paprykę, ananasa oraz pomidory. Duś mieszankę przez około 5 minut, a następnie dopraw je solą, pieprzem, papryką słodką i suszonymi ziołami. Dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego  i dolej 2 szklanki wody. Duś leczo początkowo na średnim, a później małym ogniu przez około 25 minut lub do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie.

  • Do potrawy możesz dodać domowy koncentrat bulionu. Przepis znajdziesz tutaj.
leczo z kiełbasą
fot. Canva
Tagi: Pomidory Obiad