Smakosze.pl Przepisy To ciasto zrobisz w 30 minut, smakuje obłędnie i zawsze się udaje. Lepiej przygotuj od razu dwie blaszki
YouTube/@szefowakuchni

To ciasto zrobisz w 30 minut, smakuje obłędnie i zawsze się udaje. Lepiej przygotuj od razu dwie blaszki

9 stycznia 2024

Czy lubisz jeść ciasta? Jeśli nie potrafisz odmówić sobie takich łakoci, to mam dla ciebie coś pysznego. To ciasto przypomina śnieżny puch i zrobisz je błyskawicznie. Przygotuj od razu dwie blaszki, bo ten smakołyk znika w mgnieniu oka.

Ciasto lekkie jak śnieżny puch

Jaki deser przygotować, gdy za oknem śnieg i mróz? Najlepszym smakołykiem na zimę będzie ciasto, które wygląda jak śnieżny puch . Nie tylko dlatego jest wprost idealne na tę porę roku. To ciasto zachwyca smakiem i szybkością przygotowania. Zrobisz je bez użycia piekarnika, a przyda się tu lodówka.

Przygotujesz je raz- dwa i równie szybko ciasto zniknie ze stołu. Dlatego radzę zrobienie od razu dwóch blaszek . Ciasto nie zmarnuje się, a wręcz przeciwnie. Na pewno będzie cieszyło się powodzeniem. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Szefowa Kuchni. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule.

ciasto
YouTube/@szefowakuchni
Kupił zapiekankę za 11 zł, po spróbowaniu powiedział jedno. Tych słów nikt się nie spodziewał

Jak zrobić ciasto, które przypomina śnieżny puch?

Składniki:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 100 g herbatników
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie ciasta zacznij od rozpuszczenia galaretek cytrynowych w pół litra bardzo gorącej wody. Teraz dokładnie wymieszaj i zostaw do ostygnięcia. Blaszkę o wymiarach 22x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż herbatniki, a do miski wlej śmietankę.

Zmiksuj ją, po chwili dodaj cukier puder i dalej miksuj. Gdy masa zgęstnieje, dodaj twaróg z wiaderka, miksuj dalej, a gdy masa będzie gładka, dodaj tężejącą galaretkę cytrynową. Delikatnie zmiksuj i masę wyłóż na herbatniki. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i wiórki kokosowe. Składniki wymieszaj i zarumień.

Ciasto, któremu trudno się oprzeć

Gotowy kokos wysyp na wierzch ciasta i wstaw je na całą noc do lodówki. Na następny dzień ciasto jest już gotowe do podania. Lekkie, puszyste i tak pyszne, że każdy chce dokładkę. Naprawdę trudno odmówić sobie kolejnej porcji tego zimowego deseru.

Efekt jest taki, że ciasto błyskawicznie znika i warto od razu przygotować dwie blaszki. Polecam przepis na ten doskonały deser. Zrób go i ciesz się smakiem wyjątkowego ciasta, które polubi każdy łasuch . Pisaliśmy o tym, w jaki sposób przyrządzić doskonałą karkówkę po flisacku na obiad. Radziliśmy też, z jaką przyprawą zrobić mielone, by zachwyciły smakiem .

ciasto
YouTube/@szefowakuchni
Napiszę Wam dlaczego moja wątróbka wieprzowa zawsze wychodzi mięciutka. Nie wszyscy to wiedzą
Wrzucam mięso do garnka, przykrywam kapustą i zapiekam. Mój mąż ciągle prosi mnie o ten obiad
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy