Gdy tak piekę mięso najpierw po domu rozchodzi się zapach. Potem cała rodzina pałaszuje, aż im się uszy trzęsą
Karkówka z piekarnika, a smak jak z grilla? Prawda, że brzmi jako coś niemożliwego. A jednak ten przepis zagwarantuje ci niezwykłą ucztę dla całej rodziny.
Mięso i dodatki
Pieczone lub grillowane mięso najlepiej smakuje z dodatkami. Niektórzy mięso podają z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, kopytkami lub plackami. Całość domyka surówka ze świeżych warzyw lub przetwory z buraków, ogórków, czy papryki.
Dopiero w połączeniu wszystkich składników jesteśmy nie tylko najedzeni, ale i zadowoleni z połączenia smaków.
Zamówił schabowego w lokalu po rewolucjach Gessler. Ludzie nie wytrzymali, zawrzało w komentarzachKarkówka po flisacku, czyli mix
A co jeżeliby w jednym garnku połączyć mięso, ziemniaki i świeże warzywa? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na karkówkę po flisacku.
Składniki:
- 1,5 kg karkówki
- 3 marchwie
- 800 g ziemniaków
- 2,5 cebuli
- 1 czerwona papryka
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki ostrej musztardy
- 60 ml oleju
- sól
- pieprz
- majeranek
- kminek
- słodka papryka
- 200 ml wody
- 80 g mąki
Zacznij od pocięcia karkówki na plastry o grubości około 1,5 cm. Każdy plaster mocno rozbij. W misce wymieszaj musztardę z olejem, pieprze, solą i pozostałymi przyprawami. Rozbite mięso przełóż do miski i odstaw do zamarynowania na około 30 minut.
W czasie marynowania się mięsa przygotuj pozostałe składniki. Marchew obierz ze skórki, umyj oraz pokrój w cienkie plastry. Dokładnie tak samo zrób z ziemniakami, ale pokrój je w nieco grubsze talarki. Paprykę umyj i pokrój w cienkie, ale długie paski. Cebulę obierz i posiekaj w piórka.
Zamarynowaną karkówkę obtocz w mące. Następnie rozgrzej patelnię i olej. Obsmaż z dwóch stron do zarumienienia. Na spodzie żaroodpornego naczynia ułóż mięso, które po chwili przykryjesz plastrami marchwi. Następnie poukładaj talarki z ziemniaków, a na nich paski papryki i piórka cebuli. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i zalewamy wodą. Na koniec żaroodporne naczynie przykryj folią aluminiową. Piecz przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. 15 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynia i piecz do zarumienienia warzyw.
Sposób ma miękką kartkówkę
Tajemnicą tego przepisu nie jest połączenie mięsa i warzyw. A sposób przygotowania samej karkówki. Jeżeli mięso najpierw zamarynujesz i dasz mu trochę czasu, aby przyprawy dokładnie się wymieszały i wchłonęły w karczek, a następnie usmażysz i dopiero na samym końcu upieczesz. To otrzymasz nie tylko delikatne i miękkie mięso, ale i doskonałe w smaku, a przede wszystkim w zapachu danie. Szczególnie z pieczonymi warzywami. Przeczytaj, także jakie pierogi biją inne na głowę oraz co zrobić, żeby schudnąć 3 kilogramy.