Smakosze.pl Przepisy To ekspresowe ciasto przygotowuję w 2 minuty. Jest tak proste, że zawsze się udaje
YouTube/@szybki przepis

To ekspresowe ciasto przygotowuję w 2 minuty. Jest tak proste, że zawsze się udaje

27 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ciasto z tego przepisu robi się w moment. Najlepsze jest jednak to, że uda ci się za każdym razem. Zrobisz je raz i już nigdy nie zapomnisz przepisu. Jest banalnie prosty, o czym za chwilę przekonasz się sama.

Błyskawiczny deser w kilka minut

Niespodziewani goście? A może naszła cię ochota na deser? Nieważne z jakich powodów nie zrobiłaś ciasta. Z tym przepisem w chwilę przygotujesz pyszne i odpowiednio słodkie ciasto. Na pewno będzie smakowało całej rodzinie i wszystkim, którzy cię odwiedzą.

Nie zwlekajmy dłużej. Zajrzyj poniżej i sprawdź, jakie składniki będą ci potrzebne. Są tanie i łatwo dostępnie, więc nie powinno być większego kłopotu. Zaczynajmy, bo ciasto musi się jeszcze upiec.

przygotowanie ciasta.jpg
YouTube/@szybki przepis
W życiu nie jadłem tak dobrych mielonych. Dzięki 1 dodatkowi są znacznie lepsze i tańsze

Co będzie ci potrzebne?

Potrzebnych składników jest dosłownie kilka. Upewnij się, że masz wszystkie z listą poniżej i zaczynamy. Podobną recepturę znajdziesz na kanale szybki przepis, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 70 ml oleju
  • 10 g proszku do pieczenia

Przepis na błyskawiczne ciasto

Zacznij od wbicia jajek do miski. Następnie wsyp oba rodzaje cukru . Wymieszaj ze sobą składniki. Wlej mleko i olej. Do miski przesiej mąkę i wsyp proszek do pieczenia.

Ponownie wymieszaj ze sobą produkty w misce. Musi powstać jednolita i lejąca się gładka masa . Spód okrągłej formy do pieczenia wyłóż papierem, a  brzegi wysmaruj masłem . Gęstą masę wlej do formy i równomiernie rozprowadź.

Piecz przez 35 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku . Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem. Teraz wystarczy, że pokroisz ciasto na kawałki i poczęstujesz gości. Łatwe, prawda? Sprawdź, przepis na pyszną zupę oraz wypróbuj nowy przepis na deser z ciasta francuskiego .

gotowe ciasto.jpg
YouTube/@szybki przepis
Tego jeszcze nie było, Lidl poszedł na całość. Do końca lutego 300 produktów za ułamek ceny
Takie jajka podam w tym roku na Wielkanoc. Zawsze znikają ze stołu jako pierwsze, sekret tkwi w sosie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy