Takie jajka podam w tym roku na Wielkanoc. Zawsze znikają ze stołu jako pierwsze, sekret tkwi w sosie
Nie ma chyba wielkanocnego stołu, na którym nie królowałyby jajka. Daniami z tego składnika zajadamy się na potęgę, dlatego zawsze warto szukać nowych, ciekawych sposobów na przyrządzanie ich. Ten sposób jest niezwykle prosty, lecz także bardzo efektowny.
Jajka na półmisku
Jajko to niezwykle zdrowy składnik naszej diety, bogaty w składniki mineralne i witaminy. Przede wszystkim są jednak źródłem świetnie przyswajalnego białka. Dietetycy nie do końca mówią jednak jednym głosem co do tego, ile powinno się ich jeść.
Idąc za przykładem Światowej Organizacji Zdrowia możemy przyjąć, że nawet 10 jajek tygodniowo to odpowiednia ilość. Dlatego na Wielkanoc możemy nieco sobie pofolgować. Jajeczne przekąski przyjmujemy wtedy pod różnymi postaciami, w tym takiej jak ta: jako zwykłe połówki jajek z nietypowym sosem.
Te pomidorki wyglądają jak małe cytrynki. Będą hitem tego lata Ta wiosenna sałatka jest lekka, ale bogata. Podam ją na WielkanocŁagodny sos chrzanowy
Sos chrzanowy występować może pod różnymi postaciami. Dziś prezentujemy przepis na wersję orzeźwiającą, a wręcz nieco słodką. Jego sekretem jest baza z jabłka, chrzanu i jogurtu naturalnego. Ilustracje zaczerpnęliśmy z kanału Heni Foks, która proponuje użycie w jego miejsce majonezu.
Składniki
- 4 jajka
- Osobno: 1 żółtko ugotowane na twardo
- 1 twarde, kwaskowe jabłko
- Małe opakowanie skyru lub gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki chrzanu
- Sól, pieprz
Jajka w sosie chrzanowym
Sos chrzanowy przygotowujemy łącząc kremowe składniki (jogurt i chrzan) z jabłkiem startym na miękką pulpę. Należy jednak uważać, by nie była ona zbyt soczysta, bo sos wyjdzie zbyt rzadki i cała potrawa nie będzie prezentowała się efektownie. W razie potrzeby należy odcedzić nieco jabłkową masę przed połączenia z pozostałymi składnikami.
Sos mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy na 20 minut do lodówki, by składniki dobrze się połączyły. Jajka gotujemy na twardo. Na tarce o drobnych okach ścieramy ugotowane żółtko.
Sos wykładamy na półmisek równą, grubą warstwą. Jajka na twardo lekko studzimy, przecinamy na pół i układamy na półmisku. Do dekoracji posypujemy je startym żółtkiem – można użyć więcej niż jednego dla lepszego efektu.
Wypróbuj też przepisy na schab w galarecie i doskonałe kotlety mielone.