To jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Hamuje cholesterol i chroni przed nadciśnieniem
Znany ze swojego działania w mediach społecznościowych dietetyk dr Bartek Kulczyński przedstawił swój przegląd najzdrowszych napojów. Kiedy wskazywał zwycięzcę, sam zdawał sobie sprawę, że dla wielu może to być zdziwieniem.
Najzdrowsze kakao
Bartek Kulczyński często wskazuje nam swoje typy, jeśli chodzi o składniki które warto i te, których nie warto jeść. W swoich radach zawsze kieruje się dogłębną lekturą badań naukowych i wskazuje dokładne źródła zdrowotnych właściwości produktów. W jednym ze swoich filmów podzielił się rankingiem napojów, które najbardziej opłaca się pić ze zdrowotnego punktu widzenia.
Być może ku zdziwieniu części osób, na pierwszym miejscu zamieściłem napój kakaowy przygotowany na bazie dobrej jakości kakao – wskazał dietetyk.
Dodał, że nie ma znaczenia innego niż tylko nasze preferencje, czy przygotujemy kakao na mleku, czy na napoju roślinnym .
Dlaczego warto pić kakao
Kluczyński szczegółowo wyjaśnił, jak to ma we zwyczaju, zdrowotne właściwości kakao. Przywołał więc badania, z których wynika wszechstronne prozdrowotne działanie kakao. Bierze się ono z obecności w nim prozdrowotnych polifenoli: katechin, epikatechin, proantycyjanidyn i kwasów fenolowych , a także magnezu .
Jeśli chodzi o działanie prozdrowotne, to kakao przede wszystkim wspiera nasze krążenie. Mam tu na myśli to, że redukuje ciśnienie krwi, zwiększa aktywność tętnic, zapobiega miażdżycy za sprawą hamowania utleniania krążącego cholesterolu czy obniża trójglicerydy. Według przeprowadzonych badań kakao chroni nas przed żylną chorobą zakrzepowo-zatorową, nadciśnieniem tętniczym, udarem mózgu, chorobą niedokrwienną serca i zawałem – wyjaśnił.
Kulczyński ma też dobrą wiadomość dla osób borykających się z zaburzeniami nastroju. Jak informuje, naukowcy potwierdzili skuteczność kakao w łagodzeniu stanów depresyjnych, a także zmęczenia psychicznego. Kakao ma też poprawiać sprawność umysłową i zapobiegać demencji. Co ciekawe, może ono też pomóc powstrzymać zachorowanie na cukrzyce i wspierać rozwój dobroczynnych bakterii w jelitach.
Jak przygotowywać kakao
Kakao to fermentowane, suszone i zmielone ziarna kakaowca, rosnącego w strefie tropikalnej. Szczegóły jego przygotowania do spożycia wyjaśniał kiedyś w rozmowie ze Smakosze.pl znawca czekolad Łukasz Smoliński . Pitnego kakao nie należy jednak mylić z gorącą czekoladą . Dobroczynne właściwości odnoszą się do napoju przyrządzanego na bazie wytrawnego kakaowego proszku , a nie gotowych rozpuszczalnych mieszanek.
Na jedną porcję optymalna byłaby jedna łyżka kakao w proszku, przy czym chciałbym zaznaczyć, ze napój kakaowy może nie być dobrym pomysłem dla osób z refluksową chorobą przełyku oraz trądzikiem – podpowiada Kulczyński.
Dietetyk zachęca więc, by od czasu do czasu sięgnąć po ten napój, który w naszym wyobrażeniu często jest wyłącznie w sferze zainteresowania dzieci. W dawnych czasach, kiedy kakao przyjechało z Ameryki, pijano je jak kawę . Może pora wrócić do tego zwyczaju?
Wypróbuj też niezawodny przepis na sernik i recepturę ketchupu wielowarzywnego bez pomidorów .