Pokrój arbuza i posyp tą przyprawą. Gdy tego spróbujesz, od razu podziękujesz
Arbuz jest jednym z najpopularniejszych owoców, po które sięgamy latem. Okazuje się, że można go jeść z nietypowym dodatkiem. Mowa o soli. Dlaczego mielibyśmy jeść solonego arbuza? Odpowiedź jest prosta: jest od tego słodszy. Wyjaśniamy, jak to działa.
Solenie arbuza ma sens
Solenie deserów i słodyczy wydaje się bluźnierstwem. No bo jak to? Najpierw słodzimy, a później mielibyśmy dosalać? Myśląc o tym nawykowo, nie zwracamy uwagi na jedną rzecz: smaki tak naprawdę nie znoszą się nawzajem, ale uzupełniają.
Dlatego właśnie dodanie soli nie zlikwiduje słodyczy arbuza – albo innego owocu – ale ją wzmocni. W pierwszej kolejności łatwo to udowodnić empirycznie. Spróbuj arbuza bez soli, a później posyp kilkoma ziarenkami kolejny kęs. Słodszy, prawda?
To mój ulubiony przepis na sernik, nie pęka i zawsze się udaje. Najważniejszy jest 1 składnik Jeśli masz filet kurczaka, zrób ten przepyszny obiad. W moim domu to hitCo robi sól ze słodyczą
Warto zwrócić uwagę, że mamy dokoła siebie mnóstwo przepisów łączących sól ze słodyczą. Kultowy smak lodów słony karmel jest tylko jedną z nich. Świetnie smakuje świeżo upieczone brownie posypane płatkami soli, podobnie zresztą jak dodaje się ją do pieczywa, które dzięki temu staje się słodkawe.
Znamy też świetne połączenia słodko-słono-kwaśne, nawet z samym arbuzem. Jeden z podstawowych przepisów wykorzystujących ten owoc to przecież sałatka z fetą, która jest serem raczej słonym. Smaki te świetnie się komponują. Nie smakuje też tak źle, jak to brzmi, domowy napój izotoniczny z łyżeczką soli i łyżeczką miodu w szklance wody.
Szczypta soli dla smaku
Za tym dowodem empirycznym podąża nauka. Wiadomo, że sól aktywuje w naszych kubkach smakowych receptory słodyczy. Jednocześnie tłumi zaś odbiór goryczy. Smaki stają się bardziej złożone i zbilansowane. A zawodowi kucharze twierdzą nawet, że nie ma tak dobrych deserów jak te solone.
Soląc arbuza pamiętajmy jednak, że nie chodzi o to, by faktycznie stał się słony. Posypujemy go więc niezwykle oszczędnie, a także na krótko przed zjedzeniem. Sól w procesie osmozy wyciąga wodę z tkanek, a to jest efekt, którego w wypadku soczystego arbuza chcemy przecież uniknąć.
Wypróbuj też porady dotyczące mrożenia produktów i wyboru ogórków na kiszone.