To mój ulubiony przepis na sernik, nie pęka i zawsze się udaje. Najważniejszy jest 1 składnik
Oto niezawodny przepis na sernik bez spodu. Idealne wykonanie tego ciasta nie jest łatwe, bo ma ono skłonność do pękania. Dzięki prostym poradom w całości eliminujemy to ryzyko.
Sernik z kaszą manną
Ciasto sernikowe, które szybko i wysoko wyrasta, a później równie szybko opada i przy tym pęka, to zmora kucharek i kucharzy. Niektórzy w ogóle rezygnują z przygotowywania takiego deseru, żeby nie podejmować ryzyka. A szkoda, bo osiągnięcie zamierzonego celu wcale nie jest trudne, jak udowadnia ten przepis.
Jednym z jego sekretów jest zastosowanie w cieście kaszy manny. Pełni ona podobną funkcję jak bułka tarta w kotletach mielonych – wyciąga z ciasta nadmiar wilgoci. Uważać należy też na to, jak mieszamy ciasto. Reszta pójdzie już łatwo.
Jeśli masz filet kurczaka, zrób ten przepyszny obiad. W moim domu to hit Niemal nikt nie chce pracować w kebabie Filipa Chajzera. Wiemy, ile płaci swoim ludziomPrzepis na sernik
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału MogoMaja. Zbiera ona kilka różnych porad dotyczących pieczenia rozsianych po sieci i książkach kucharskich. Sernik można wzbogacić migdałami, można też pominąć rumowy aromat lub zastąpić go waniliowym.
Składniki
- 1 kg twarogu sernikowego min. 10% tłuszczu
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 120 g masła
- 50 g kaszy manny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Aromat waniliowy lub rumowy
- Opcjonalnie: podprażone migdały
Domowy sernik bez spodu
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy w mikserze z cukrem, aż masa będzie połączona. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, mieszając po każdym, aż będzie rozprowadzone równomiernie w masie. Dzięki temu, że nie ubiliśmy białek na sztywno, sernik nie wyrośnie – a zatem także nie opadnie – tak mocno.
W osobnej miseczce mieszamy kaszę mannę z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do kielicha miksera i mieszamy, dodając aromat. Na końcu łączymy całość w mikserze z twarogiem. Na tym etapie można też dodać migdały.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i lekko uchylamy. Pozwalamy ciastu stygnąć przez ok. 45 minut.
Wypróbuj też przepis na wielowarzywny ketchup i sposób na wybieranie ogórków do kwaszenia.