To mój ulubiony przepis na ciasto z wiśniami. Jest tak dobre, że nikt nie kończy na jednym kawałku
Szukasz inspiracji na deser z sezonowymi owocami? Wypróbuj przepis na ciasto z wiśniami, które jest tak dobre, że wszyscy proszą o dokładkę. Przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje chwilę. Upiecz je nawet dziś. Połączenie pysznych owoców z ciastem zachwyci każdego.
Ciasto z wiśniami doskonałe na deser
Na początku lipca zaczyna się sezon na wiśnie, więc to dobry powód aby zrobić z tych pysznych owoców nie tylko kompot, czy dżem, ale i ciasto . Na tyle zachwyci ono wielbicieli wszelkich słodkości, że poproszą cię nie tylko o dokładkę ale i o przepis .
Jeżeli przygotujesz je z tego przepisu, który znajduje się w dalszej części artykułu, cały proces będzie niezwykle łatwy i niezbyt czasochłonny. Kiedy tylko pojawią się wiśnie, zrób ciasto z ich dodatkiem i podaj na deser .
Smak dzięki wiśniom
Doskonały smak oraz słodycz ciasta bierze się przede wszystkim z wiśni. Pamiętaj o tym, aby kupić te świeże oraz dojrzałe, bo tylko wtedy ciasto będzie smakowało idealnie. Oprócz owoców potrzebne są także inne składniki. Umieszczono je na liście poniżej, więc sprawdź ją dokładnie i przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Becia gotuje na YouTube, tam można znaleźć podobny przepis.
Składniki:
- 125 g masła
- 2 jajka
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g mąki
- 200 g wiśni
- kwasek cytrynowy
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 1 łyżka dowolnego kisielu
Przepis na ciasto z wiśniami
Miękkie masło przełóż do miski. Wbij jajka oraz dodaj śmietanę wraz z odrobiną kwasku cytrynowego. Wsyp cukier i utrzyj składniki za pomocą miksera. Do utartej masy wsyp proszek do pieczenia oraz mąkę. Wymieszaj składniki na jednolitą masę.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią masę. Równomiernie ją rozprowadź. Umyte i wydrylowane wiśnie przełóż do miski. Dodaj do nich jogurt naturalny oraz kisiel. Wymieszaj składniki i przełóż je na wierzch ciasta. Piecz je w rozgrzanym do 165 stopni piekarniku przez około 40 minut. Przestudzone ciasto krój na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź przepis na ciasto agrestowe oraz dowiedz się, jak właściwie pić wodę w upał .