Smakosze.pl Przepisy To mój ulubiony przepis na ciasto ze śliwkami. Nikt nie kończy na jednym kawałku
fot. youtube.com/kulinarneprzygody

To mój ulubiony przepis na ciasto ze śliwkami. Nikt nie kończy na jednym kawałku

30 lipca 2024

To proste ciasto wychodzi bardziej puszyste i wilgotne niż tradycyjny biszkopt. Jest świetną bazą do placków ze śliwkami. Z tym przepisem uzyskasz doskonałe owocowe ciasto.

Ciasto z owocami

Przełom lipca i sierpnia to wspomnienie po truskawkach, ostatnie czereśnie, za to raj dla miłośników śliwek. Te zdrowe, doskonałe między innymi na regulację trawienia, owoce , jedzmy więc garściami. A raczej nie tyle garściami, co warstwami w takim świetnym biszkoptowym cieście.

Oczywiście przepis sprawdzi się świetnie także zastosowany do innych owoców . Warto spróbować go z wiśniami. Dobrze też zapisać przepis i na następną wiosnę podać takie ciasto z rabarbarem .

mieszanie ciasta
fot. youtube.com/kulinarneprzygody
Zawiń wszystko w folię i wstaw do piekarnika. Rodzina uwielbia ten obiad

Najlepszy przepis na ciasto ze śliwkami

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kulinarne przygody. Autorka proponuje tam wariant, w którym kakaowe ciasto i to bez kakao mieszają się swobodnie. Jemy także oczami, dlatego można pozwolić sobie na odrobinę fantazji, jeśli chodzi o takie upiększanie deseru .

Składniki

  • 500 g śliwek węgierek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej (+1 łyżka do posypania owoców)
  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • (opcjonalnie) 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Cukier puder do posypania

Pieczemy ciasto ze śliwkami

Śliwki przedzielamy na połówki i wyjmujemy pestki. Umieszczamy je w misce i zasypujemy łyżką mąki ziemniaczanej. Wchłonie ona nadmiar wilgoci, kiedy ciasto będzie się piekło.

W misie miksera ubijamy jajka na dobrze napowietrzoną pianę. Dodajemy cukier. Kiedy masa jajeczna będzie dobrze ubita, dosypujemy partiami mąkę przesianą i zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie – również po trochu – mąkę ziemniaczaną . Na koniec dolewamy roztopione i przestudzone masło i dobrze łączymy składniki.

Można teraz podzielić masę na pół i jedną z połówek wymieszać z kakao. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia . Dwa kolory ciasta można wyrównywać, można też po prostu wylać jedną na drugą – wtedy mieszanka kolorów będzie bardziej fantazyjna.

Na powierzchni ciasta układamy połówki śliwek. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Deser będzie gotowe po ok. 40 minutach , ale dla pewności można przeprowadzić test suchego patyczka.

Wypróbuj też przepisy na zupę dziadowską i syrop miętowy .

śliwki na cieście
fot. youtube.com/kulinarneprzygody
Zacznie się dziś o 20:00. Biedronka rozda mąkę za darmo
Zapomnij o zwykłych mielonych. Jak dla mnie nie ma lepszych kotletów, w PRL-u to był hit
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy