Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o zwykłych mielonych. Jak dla mnie nie ma lepszych kotletów, w PRL-u to był hit
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.07.2024 15:13

Zapomnij o zwykłych mielonych. Jak dla mnie nie ma lepszych kotletów, w PRL-u to był hit

mielone na patelni
fot. Canva

Bryzol to dziś nieco zapomniany, ale w PRL-u niezwykle popularny sposób na mięsne danie. W tym przepisie odtwarzamy jego polską wersję – choć korzeniami sięga on znacznie głębiej. Tak czy inaczej, stanowi on świetną odmianę od dobrze nam znanych kotletów mielonych.

Bryzol mielony

Trzeba przyznać, że potrawa ta nazywa się niezwykle elegancko. Sama nazwa bryzol pochodzi od francuskiego słowa oznaczającego zrazy. Klasyczna postać takich bryzoli to cienkie i rozbite plastry wieprzowiny, wołowiny albo koniny podsmażone na patelni.

W PRL-u rozpowszechniła się siekana lub mielona postać bryzoli. Pozwalała ona użyć mięsa nieco niższej jakości, a przy tym łatwego w obróbce. Podsmażony z cebulką był królem restauracji, a często nawet stołówek pracowniczych.

Ułóż truskawki w foremce i zalej tą masą. To ciasto mógłbym jeść non stop

Kotlety mielone bez panierki

Od zwykłych kotletów mielonych różni bryzole nie tylko grubość, lecz także brak panierki. Lekko obtoczone w mące, tylko tyle by wyciągnęła z mięsa nadmiar wilgoci, przypominają z wyglądu hamburgery z fast fooda. Przygotujmy je jednak z jajkiem, jak przystało na mielone kotlety.

Składniki

  • 500 g tłustego mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 średnie cebule
  • 250 g pieczarek
  • Mąka, masło klarowane do smażenia
  • Sól, pieprz

Bryzol z cebulką i pieczarkami

Mięso siekamy lub mielimy i przekładamy do miski. Dodajemy jajko, sól i pieprz. Wyrabiamy na jednolitą masę.

Z mięsa formujemy cienkie, płaskie kotlety. Można pomóc sobie w tym praską do hamburgerów lub płaskim dnem naczynia. Kotlety obtaczamy w mące.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Smażymy kotlety, aż będą złociste, i zdejmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Na patelnię dokładamy nieco masła i dusimy cebulę pokrojoną w grube półplasterki. Kiedy będzie szklista, zdejmujemy ją na talerz. 

Na tej samej patelni dusimy też pieczarki pokrojone w plastry. Podajemy wszystko razem z ugotowanymi ziemniakami albo kaszą.

Wypróbuj też przepisy na fasolkę z mięsem mielonym i frytki z kiszonych ziemniaków.