To mój ulubiony przepis na polewę czekoladową. Pasuje do każdego ciasta, sekret tkwi w tym dodatku
Polewa jest pysznym elementem każdego ciasta. Robię ją z kakao, ale dodaję też pewien apetyczny i zdrowy składnik. Wychodzi polewa czekoladowa, że palce lizać. Dzięki niej świąteczne wypieki nie mają sobie równych.
Polewa czekoladowa pełna naturalnej słodyczy
W wielu polskich domach trwają przygotowania do świąt wielkanocnych. Oprócz faszerowanych jajek, białej kiełbasy, czy żurku na świątecznym stole znajdą się też apetyczne ciasta . Nie zabraknie serników, mazurków i bab wielkanocnych.
Jednak jest coś, co łączy te świąteczne wypieki. To polewa czekoladowa, która dopełnia smaku ciast i nadaje im efektowny wygląd. Przyrządzam ją z kakao, ale dodaję też miód. Polewa wychodzi tak dobra, że każdy, kto próbuje ciast, pyta o przepis na nią. Dlatego chętnie się nim dzielę z każdym smakoszem.
Jak zrobić polewę czekoladową z miodem?
Składniki:
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu
- 100 g margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki mleka
Przygotowanie polewy zacznij od roztopienia margaryny i miodu w rondelku. Dodaj cukier puder i wlej mleko. Składniki dokładnie wymieszaj.
Gdy cukier się rozpuści, wsyp kakao. Następnie polewę zagotuj i ciepłą polewą posmaruj ciasto . Gdy polewa wystygnie, ciasto jest gotowe do podania.
Polewa pełna czekolady i miodu
Polecam każdemu ten prosty i sprawdzony przepis na polewę czekoladową. Pasuje on do każdego ciasta . Nadaje mu czekoladowego smaku z nutką miodu. Oprócz tego sprawia, że wypiek prezentuje się doskonale.
Wystarczy kilka składników i niewiele czasu, by przygotować tę apetyczną polewę czekoladową . Zawsze przyrządzam ją na święta , a ciasta, które podaję, smakują i wyglądają po prostu wyjątkowo. Pisaliśmy o tym, jak zrobić znakomity sernik, który już się hitem. Podawaliśmy też przepis na wyborny makowiec.