Kości kurczaka mogą się jeszcze przydać. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki
Przygotowanie ciekawej przekąski z resztek to ważna umiejętność. Zwłaszcza tuż po świętach, kiedy wielu potrawom, które przygotowaliśmy z naddatkiem, grozi zepsucie. Z pomocą mogą przyjść sztuczki takie jak ta.
Na ratunek resztkom kurczaka
W przeciwieństwie do kości wołowych, tych drobiowych nie powinno się dawać nawet zwierzętom. Wydaje się więc, że po zjedzeniu najbardziej apetycznych kąsków z kurczaka, dla jego szkieletu nie ma już ratunku.
Można jednak wykorzystać przynajmniej największe kości, przygotowując z nich ciekawą przekąskę. Wygląda ona jak drobiowe danie, ale pod chrupiącą panierką kryje się pożywna masa ziemniaczano-mięsno-serowa. Taki obiad z pewnością spodoba się dzieciakom.
Ostatnio na obiad podałem taką fasolkę po bretońsku. Z tym mięsem wyszła 100 razy lepiejPrzekąska na kości z kurczaka
Z tym przepisem poradzi sobie każdy. Przekąska może zawierać pozostałości ze lub smażonego kurczaka, ale świetnie sprawdzi się ona wobec resztek rosołowych.
Składniki:
- Porcja kości rosołowych z kurczaka z resztkami mięsa
- 2 średnie ziemniaki
- 100 g startego sera
- 1 jajko
- Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
- Do panierowania: jajko, mąka, bułka tarta, olej do głębokiego smażenia
Przygotowujemy drobiową przekąskę
Ugotowane lub usmażone mięso z kurczaka obieramy z kości i siekamy. Do potrawy można użyć nawet mniej apetycznych części drobiu, takich jak skóry, trzeba je tylko dobrze posiekać. Kości czyścimy dokładnie, a największe – z udek – zostawiamy na boku.
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, pokrojone na kawałki. Przekładamy je do miski i ugniatamy (można też przecisnąć je przez praskę). Do ziemniaków dodajemy pokrojone mięso i ser starty na tarce o grubych okach.
Do miski wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę, z której będzie się dało uformować kluski. Z masy lepimy duże kulki. Oklejamy nimi kości z kurczaka tak, by wystawał kawałek, za który można złapać.
Na talerz wybijamy jajko i rozmącamy je. Przygotowaną przekąskę obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, przygotowując mięsistą panierkę. Takiego pseudokurczaka smażymy na dobrze rozgrzanym głębokim oleju aż będzie złocisty. Można podawać go z ulubionym sosem.
Wypróbuj też przepisy na zapiekaną karkówkę i prosty wielkanocny makowiec.