To moje ulubione jesienne przetwory. Przy tej zalewie zwykłe śliwki w occie mogą się schować
Śliwki są najsmaczniejsze jesienią i teraz mamy ich pod dostatkiem na straganach, czy w supermarketach. Z tych sezonowych owoców robię pyszne przetwory. Śliwki z tym zdrowym dodatkiem są moją specjalnością. Smakują lepiej od śliwek w occie. Polecam mój przepis na śliwki w znakomitym wydaniu.
Przygotuje pyszne przetwory ze śliwek
Śliwki to jedne z najbardziej lubianych owoców sezonowych. Najlepiej smakują jesienią i dają wiele kulinarnych możliwości. Można z nich przyrządzać smaczne powidła czy robić je w occie. Śliwki lubimy za smak, ale też za dobroczynne wartości dla naszego zdrowia.
Jedzenie śliwek wpływa na poprawę naszej odporności i ma działanie antynowotworowe. Dostarcza nam witamin i błonnika. Ja przygotowuje śliwki w miodzie. Pasują wyśmienicie nie tylko do ciast i deserów. Są też znakomitym dodatkiem do mięsa.
Jak zrobić śliwki w miodzie?
Składniki:
- 1 kg śliwek
- 200 ml wody
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki miodu
Śliwki kroimy na pół i usuwamy z nich pestki. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i mieszamy . Wstawiamy do gotowania. Do wyparzonych wcześniej słoików nakładamy śliwki. Garnek zestawiamy z gazu i dodajemy miód.
Miód rozpuszczamy i mieszamy. Zalewę wlewamy do słoików . Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy w garnku 15 minut . Po tym czasie słoiki wyjmujemy i stawiamy do góry dnem.
Śliwki w miodzie to jesienny przysmak
Śliwki w miodowej zalewie będą jak znalazł na zimę. Smak jesieni zamkniemy w słoiczkach, miodowa zalewa podkreśli wyjątkowy smak owoców. Te owoce warto dodać do ciast i deserów. Będą smakować z naleśnikami i owsianką.
Jednak warto pamiętać, że śliwki w miodzie pasują też jako dodatek do mięs. Będą smakować z mięs pieczonych i nadadzą wyjątkowego smaku daniom obiadowym. Ich smak doceni każdy smakosz. Pisaliśmy jak zrobić śliwki w occie. Podawaliśmy też przepis na doskonałe ciasto ze śliwkami.