Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyłóż boczek w foremce i zalej jajkami. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 14.10.2023 13:43

Wyłóż boczek w foremce i zalej jajkami. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu

obiad z boczkiem
YouTube/@cookrate-meatdelish2320

Czy są tu smakosze boczku? Jeśli tak, to mam dla was przepis na pyszne danie. Jedno jest pewne, mięsa w nim nie zabraknie. Taki obiad zasmakuje mięsożercom i fanom sytych posiłków. Polecam przepis na znakomity obiad z boczkiem.

Boczek, czyli coś dla mięsożerców

Boczek ma wiele kulinarnych zastosowań i jest ceniony za smak. Możemy go podsmażać i dodawać do jajecznicy lub do omletu. Idealnie pasuje też do makaronów i na grilla. Boczek jest też pysznym składnikiem zapiekanek i dodatkiem do innych potraw z mięsa.

Jednak ja polecam przepis, który przypadnie do gustu wszystkim mięsożercom. Wykorzystamy do niego oczywiście boczek, ale też jajka, schab i przyprawy. Zróbcie ten obiad w swojej kuchni, bo jest wyjątkowo smaczny. 

obiad
YouTube/@cookrate-meatdelish2320
Nigdy nie wyrzucam czerstwego chleba. Zalewam go mlekiem i robię pyszny obiad, wszyscy to uwielbiają

Jak zrobić danie z boczkiem?

Składniki:

  • 400 g boczku
  • 3 ziemniaki
  • 300 g schabu
  • 6 jajek
  • 200 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

Żaroodporną formę wykładamy plastrami boczku tak, by częściowo wystawały z foremki. Ziemniaki kroimy w cieniutkie plasterki. Kładziemy je na dno formy, doprawiamy solą i pieprzem. Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem, a ser żółty ścieramy na tarce. Sypiemy go na ziemniaki w foremce.

Następnie znów kładziemy warstwę ziemniaków, dodajemy sól, pieprz i słodką paprykę. Teraz znów dajemy warstwę sera. Jajka wbijamy do miski i wlewamy do foremki. Wystające plastry boczku zawijamy do środka do foremki. Kładziemy kilka plastrów boczku jeszcze na wierzch.

Ten obiad jest pożywny i smaczny

Foremkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Po tym czasie możemy nasze danie podawać. Wygląda naprawdę okazale i znakomicie smakuje. 

Możemy podawać je z pieczywem i ulubionymi surówkami. Danie z boczkiem składa się z kilku warstw i jest wyjątkowo pożywne. Nadaje się w sam razie na jesień i zimę. Będzie smakowało każdemu smakoszowi boczku i nie tylko. Pisaliśmy o tym, jak zrobić boczek ze słoika. Polecaliśmy przepis na tani obiad z boczkiem. 

obiad
YouTube/@cookrate-meatdelish2320