To moje ulubione kluski, robię je praktycznie co tydzień. Z tymi proporcjami zawsze się udają
Smaczne kluski ziemniaczane skuszą niejednego smakosza. Moje ulubione wymagają zaledwie trzech produktów, dobranych w odpowiednich proporcjach. Robię je niemalże ekspresowo, a rodzina z chęcią po nie sięga.
Zrobienie klusek może być proste
Kluski ziemniaczane nie muszą być pracochłonne. Jeśli nie macie ochoty na formowanie ciasta na kopytka czy leniwe, nie musicie wcale rezygnować ze smacznego dodatku do dań. Znam bardzo prosty przepis bazujący na trzech produktach.
Receptura, która w mojej rodzinie była obecna od dawna, nie wymaga wiele wysiłku. O efekcie decydują tylko proporcje składników, a wskazówek jak je dobrać będzie sporo. Spróbujecie?
Przepis na proste kluski ziemniaczane
Przecieraki w moim domu cieszą się ogromną popularnością. Są delikatne i sycące, a do tego niesamowicie prosto je zrobić. Rzadko sobie ich odmawiamy. Polecam spróbować.
Składniki:
- 750 g mączystych ziemniaków
- 2 jajka
- około 350 g mąki pszennej
- sól w ilości do smaku
Dodatkowo:
- 225 g surowego boczku
- 1 duża cebula
Do zrobienia klusek potrzeba zaledwie trzech produktów. Boczek i cebulka stanowią tutaj smaczny dodatek, który można zamienić. Jak dokładnie wykonać ziemniaczany rarytas? Szczegóły znajdziecie w zamieszczonej poniżej instrukcji.
Jak zrobić pyszne kluski ziemniaczane?
Przygotowanie zaczynam od obrania, umycia i starcia ziemniaków na tarce o większych oczkach. Do pulpy wraz z wodą wbijam oba jajka i wsypuję pół łyżeczki soli. Całość mieszam.
Wsypuję teraz tyle mąki, by ciasto wyszło mi dość gęste, ale by wciąż możliwe było jego nabranie i zsunięcie się z łyżki. Gotowanie rarytasu w osolonym wrzątku potrwa około 8 minut.
Kluski formuję przy pomocy łyżki, odrywając niewielkie ilości ciasta z większej, wcześniej umieszczonej na desce do krojenia, porcji i wrzucając je do płynu. Gdy będą miękkie, przenoszę je na talerze przy pomocy łyżki cedzakowej.
Jak podawać przecieraki?
Rumiany boczek z cebulką idealnie komponuje się z tym rarytasem. Wystarczy pokroić go i wrzucić na patelnię, a gdy zacznie uwalniać tłuszcz, dodać też posiekaną cebulę i smażyć dalej aż oba produkty się zezłocą.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kluski. Sprawdźcie jak zrobić śląski rarytas z dziurką — pasuje do wielu dań. Być może skusi was też receptura na znakomite kopytka z dynią .