Z tym dodatkiem kluski śląskie będą lśniące, najlepsze kucharki zawsze tak robią. Wystarczy 1 łyżka
Kluski śląskie to przysmak, który jest uwielbiany nie tylko na Śląsku. Cieszy kubki smakowe, ale też oczy. Jest pysznym dodatkiem do mięs i sosów, ale może być też serwowany na słodko. Jednak jak przyrządzić kluski śląskie, by były lśniące? Ważny jest tu jeden dodatek.
Kluski śląskie, czyli pyszny obiad
Kluski śląskie przygotowujemy z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Te lubiane kluski mają charakterystyczny spłaszczony kształt i wgłębienie w środku. Są potrawą, która kojarzy nam się przede wszystkim ze Śląskiem. Jednak przyrządza się je chętnie w całej Polsce.
Kluski śląskie zwykle podawane są z mięsami i sosami. Pasują idealnie do rolad i kapusty. Jednak bywają serwowane też na słodko. Do klusek śląskich pasuje dżem, śmietana i cukier. Jeśli zależy nam, by kluski były lśniące i cieszyły oko, to warto skorzystać z naszych porad.
Ostatnio u koleżanki jadłam najlepszą grochówkę. W głowie się nie mieści, czego w niej brakujeKluski śląskie, czyli pyszne i miękkie
Kluski śląskie są elastyczne, miękkie i pyszne. Jest to proste dane, ale jeśli chcemy, by były lśniące i prezentowały się okazale, to warto dodać do wody, w której gotujemy kluski, skrobię ziemniaczaną. Ten zabieg nada kluskom blasku i sprawi, że nie będą się sklejały. Warto też pamiętać, by ziemniaki na kluski gotować we wrzącej wodzie.
Dzięki temu zachowają one więcej wartości odżywczych. Gotujemy je w wodzie nieosolonej. Dopiero po 10 minutach solimy wodę. Dzięki temu potas pozostanie w ziemniakach. Warto pamiętać, że ziemniaki mielimy gorące, zaraz po odcedzeniu. Bardzo ważne jest też, by woda, w której będziemy gotować kluski śląskie, nie wrzała. Dlatego trzeba zmniejszyć gaz na minimalny. Wrząca woda zniszczy delikatną powierzchnię klusek i sprawi, że nie będą lśniły.
Jak zrobić kluski śląskie?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- sól
- jajko
- cebula olej
Pokrojone ziemniaki gotujemy we wrzącej wodzie, po 10 minutach solimy, potem odcedzamy i gorące ziemniaki mielimy. Wyrównujemy powierzchnię i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dzielimy na 4 równe części. Jedną część wyjmujemy i jej miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną. Wbijamy jajko, solimy i mieszamy.
Ciasto zagniatamy ręką, a do zimnej wody na kluski dodajemy sól i mąkę ziemniaczaną. Z ciasta robimy wałek, kroimy na kawałki i formujemy kluski z wgłębieniem. Kluski wkładamy do gotującej się wody, a potem zmniejszamy gaz na minimalny. Po wypłynięciu gotujemy je około 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy. Pisaliśmy o tym, jak zrobić błyskawiczne kluski. Radziliśmy, jak przyrządzić kluski rodem z Wielkopolski.