To najgorsze, co możesz zrobić z mrożoną rybą. Wyjdzie niesmaczna i do wyrzucenia
Mrożona ryba to fantastyczny pomysł na szybki obiad. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie ziemniaków i surówki z kapusty kiszonej. Jednak zanim ją usmażymy, należy znać kilka zasad, aby cały posiłek był smaczny, aromatyczny i soczysty. Nie wszyscy o tym pamiętają, a jest to kluczowy krok do wyśmienitego dania.
Dlaczego warto jeść ryby?
Ryby to jedne z najzdrowszych kandydatów na pyszny obiad . Oprócz niesamowitego smaku mają ogromne ilości właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie . Jest wiele powodów przemawiających za tym, aby je spożywać.

Przede wszystkim ryby to fantastyczne źródło białka , a co za tym idzie, szybciej poczujemy się syci, jedząc je niż np. kurczaka. Nasz organizm bez problemu strawi rybę , a ona również poprawi nasza odporność i jakość składu krwi.
Ponadto ryby bogate są w kwasy omega-3 , dzięki czemu obniżają wystąpienie wielu chorób, między innymi nowotworów, Alzheimera, demencji czy stanów zapalnych . Oprócz tego są też naturalnym źródłem wielu witamin i minerałów.
Podczas przyrządzania ryb należy jednak pamiętać o kilku ważnych czynnikach , które sprawią, że nasze danie wyjdzie jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Na co trzeba zwrócić uwagę ?

Proces rozmrażania ryby
Jak rozmrozić rybę ? Przede wszystkim jest to jedno z najzdrowszych dań , które można przygotować na wiele sposobów. Dużo osób decyduje się na ryby mrożone, ponieważ bardzo łatwo je dostać i następnie przygotować. Poza tym można je jeść dosłownie przez cały rok i nie trzeba czekać na sezon . Jednak, aby osiągnąć najlepszy smak i teksturę, warto zwrócić uwagę na odpowiednie procesy odmrażania i smażenia.
Najlepszą metodą na rozmrożenie ryby jest umieszczenie jej w lodówce . W pierwszej kolejności należy położyć ją na talerzyku, aby znajdujący się na niej nadmiar wody mógł bez problemu z niej spłynąć. Przed panierowaniem i smażeniem należy zaś dokładnie osuszyć rybę .
To jest kluczowy krok. Ryba musi być całkowicie osuszona. Dzięki temu soczyście się usmaży, a do tego podkreśli to jej smak i chrupkość . Taki sposób na rozmrożenie ryby trwa najczęściej kilka godzin, jednak jeśli efektem tego ma być niesamowity aromat przygotowanej ryby, to warto poświęcić ten czas.
Dalsza część tekstu pod filmem .
Inne sposoby na rozmrożenie ryby
Oczywiście istnieją również inne patenty na to, aby rozmrozić rybę . Oprócz sposobu z rozmrażaniem jej w lodówce, który jest zdecydowanie najlepszy, są również szybsze, ale równie skuteczne.
Często bywa tak, że mamy mało czasu i wtedy musimy rozmrozić rybę na szybko. Jest na to sposób. Można do tego zastosować mikrofalówkę , ustawiając ja na najniższą moc, a także zwracać uwagę na czas. Taki proces rozmrażania ryby musi być bardzo ostrożny, dlatego musimy być w pełni skupieni.
W tym przypadku również koniecznie trzeba pamiętać o tym, aby tuż przed procesem smażenia ryby była całkowicie osuszona . Najlepiej jest to zrobić za pomocą ręcznika papierowego.
Mimo że szybkie sposoby na rozmrożenie ryby są proste i kuszące, lepiej poświęcić trochę czasu i wybrać patent z lodówką , jeśli chcemy, aby smak naszej ryby był w pełni satysfakcjonujący.

Sprawdź przepis na pyszną zupę fasolową . Zobacz, co zrobić, aby sernik nie opadał .