Są pełne cennego błonnika, a większość osób je wyrzuca. To najzdrowsza część banana

Z cyklu rzeczy, o których nie wiesz, że robisz źle: najprawdopodobniej źle jesz banany. Im szybciej przestaniesz wyrzucać coś, co traktujesz jako odpadek, tym lepiej dla twojego zdrowia.
Niechciane włókno bananów
Uspokajamy: nie, nie chodzi o skórkę. Chociaż małpy, legendarni pożeracze bananów, jadają je raczej w całości, rodzaj ludzki słusznie odszedł od tego zwyczaju. Skórka jest łykowata i raczej cierpka, chociaż także bogata w składniki mineralne. Sęk w tym, że odrzucamy je jakby za dużo.
Kiedy obierzemy banana ze skórki, pokryty jest wzdłuż nitkowatymi farfoclami. One także przeważnie trafiają do śmietnika lub uświetniają nawóz do domowych roślin. Jednak są jadalne, i to jeszcze jak!
Łyko bananów
Część z nas pamięta pewnie ze szkoły, że podstawowe tkanki roślinne to ksylem i floem. Nitki biegnące wzdłuż korpusu banana to tzw. łyko floemowe. Odpowiada ono za transport wody i składników odżywczych wzdłuż rośliny. To dzięki nim właściwie banan dojrzewa, staje się słodki i pyszny.
Dalsza część tekstu pod filmem.
A ponieważ łyko bierze udział w transporcie składników odżywczych, także i ono należy do pożywnych części owocu. A przede wszystkim są bogate w błonnik. Składnik ten jest technicznie rzecz biorąc niestrawny dla człowieka, ale właśnie dlatego jest tak cenny w regulowaniu pracy układu wydalniczego.
Czy powinno się jeść nitki z bananów
Nitki na bananach są więc z pewnością jadalną i zdrową częścią tych owoców. Warto jednak zwrócić uwagę na rozróżnienie między tym, co technicznie da się zjeść, a tym, co jeść chcemy. W końcu, jak już wiemy, teoretycznie jest jadalna także skórka banana, a jednak nie rzucamy się, by ją pałaszować.
Łyko floemowe banana jest bardzo zdrowe, rzecz w tym, że jest go bardzo mało. Przy normalnej, zróżnicowanej diecie nie ma większego znaczenia, czy wyrzucamy je, czy nie – jest to może bezsensowna czynność, ale zjedzenie tego grama błonnika więcej raczej nie zrobi nam dużej różnicy.
Miksuj banany z łykiem
Co innego, jeśli w grę nie wchodzi temat apetyczności banana lub jej braku. A zatem na przykład wtedy, kiedy używamy tego owocu do przygotowania zdrowego jogurtu. Albo kiedy służy jako zamiennik jajek w cieście na gofry czy pankejki. Wtedy warto nie bawić się w obieranie banana z włókien, tylko zmiksować wszystko razem.
Zapytany przez Huffington Post chemik dr Nicholas Gillit przyznał, że technicznie rzecz biorąc dałoby się uzyskać banany bez włókien. Gillit, który pracuje dla jednego z największych producentów bananów, firmy Dole, zauważa jednak, że nie ma to najmniejszego sensu. Do dostawców nie docierają ślady skarg ze strony konsumentów. A zatem nitki na bananach albo zjadamy, albo wyrzucamy i chociaż moglibyśmy częściej je zjadać niż wyrzucać, nie jest to zauważalny problem.
Wypróbuj też przepisy na jajka z airfryera i zupę cebulową.





































