To najłatwiejszy przepis na sernik. Zawsze się udaje i jest cudownie puszysty
Sernik, który zachwyca puszystością i zawsze się udaje? Ten przepis gwarantuje właśnie taki efekt. Prosta receptura, z którą każdy poradzi sobie w kuchni, jest warta polecenia. Tym sposobem zrobisz doskonałe ciasto, które słynie z puszystości.
Sernik puszysty jak chmurka
Lubisz jeść serniki? Ja je uwielbiam, ale z pieczeniem tych wybornych ciast , bywało różnie. Czasem po prostu nie wychodziły. Sernik opadał, pękał i przypominał siedem nieszczęść. Jednak teraz chętnie przystępuje do pieczenia tego ciasta.
Wszystko dlatego, że mam najłatwiejszy przepis na sernik. Ciasto zawsze się udaje, pięknie wyrasta, a do tego jest puszyste i delikatne. Czego chcieć więcej? Może kolejnej porcji? Poniżej znajdziesz przepis na sernik . Podobną recepturę możesz też zobaczyć na kanale YouTube smaki katriny. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w tym artykule.
Jak upiec najłatwiejszy sernik, który zawsze się udaje?
Składniki na ciasto:
- 180 g miękkiego masła
- 4 żółtka (białka do masy serowej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki tortowej
- 4 łyżki cukru
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- ¾ szklanki oleju
- 3 budynie śmietankowe po 40 g bez cukru
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 cukier waniliowy
- 6 żółtek
Piana do masy serowej:
- 10 białek ( 4 z ciasta i 6 z masy serowej)
- 1 ½ szklanki cukru
Przygotowanie ciasta zacznij od zrobienie spodu. Do miski wsyp mąkę, cukier , proszek do pieczenia. Dodaj miękkie masło i wbij żółtka. Składniki zmiksuj i wysyp do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Teraz zrób masę serową. Żółtka wbij do miski, dosyp cukier waniliowy i zmiksuj. Dodaj stopniowo 1 kg twarogu . Wszystko partiami dalej miksuj i wsyp budynie bez cukru. Dolej olej i mleko. Składniki zmiksuj do połączenia.
Sernik puszysty i najlepszy na deser
Teraz zrób pianę do masy serowej. 10 białek ze szczyptą soli miksuj i stopniowo dodawaj cukier. Długo miksuj, aż cukier się rozpuści. Piana musi być gęsta i ciężka. Masę serową wymieszaj z pianą do połączenia. Powstanie jednolita puszysta masa serowa. To zagwarantuje niezwykłą puszystość ciasta .
Masę przelej na ciasto , wyrównaj i piecz w 170 stopniach na około 55 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika i zostaw w nim do ostygnięcia . Musisz go wystudzić, potem wstawić do lodówki na kilka godzin. Efekt będzie pyszny i zachwyci każdego łasucha. Pisaliśmy o smacznym patencie na placki ziemniaczane. Podawaliśmy przepis na ciasto makowe z kremem.
Źródło: YouTube/smakikatriny
Zdjęcia: screen YouTube/smakikatriny