Rozkładam równomiernie składniki i zawijam roladę. W kilka chwil mam obiad na każdą kieszeń
Jeżeli szukasz przepisu na tani obiad, to ten jest zdecydowanie dla ciebie. Z nim stworzysz nie tylko danie o świetnym smaku, ale też wyglądzie. Największe wrażenie robi „ciasto", w które zawija się farsz. Jesteś ciekawa, z czego się je robi? Koniecznie czytaj dalej.
Najsmaczniejszy przepis na tani obiad
Tani obiad może być smaczny, a przy okazji zachęcać aromatem i sycić na długo. I właśnie taki jest ten z przepisu, który chcę ci zaproponować. Najlepsze jest to, że oprócz jego niskiej ceny, zrobisz go naprawdę szybko i naje się nim cała rodzina.
Głównym składnikiem tej apetycznej rolady są ziemniaki. Używa się ich jednak z nietypowy sposób. To właśnie w nie zawija się pozostałe składniki. Wszystkie szczegóły poznasz w poniższym przepisie.
Nie pomogły zapewnienia Biedronki i Lidla. Ceny produktów spożywczych poszły w kwietniu góręTylko kilka składników
Aby tani obiad nie kosztował wiele, musi składać się z kilku tanich składników. Te umieszczone na liście wystarczą, aby przygotować pełnowartościowe i smaczne danie. Dlatego żadnego z nich nie pomijaj. Sprawdź, co będzie potrzebne i zaczynamy przygotowania.
Składniki:
- 700 g ziemniaków
- 1 główka kapusty
- 1 czerwona cebula
- 200 g żółtego sera w kostce
- 1 marchew
- 100 g wędzonego boczku w plastrach
- pieprz
- sól
Przepis na tani obiad
Ziemniaki obierz i umyj, a następnie pokrój je w cienkie plastry. Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posyp ją startym serem.
Na papierze ułóż plastry ziemniaków, tak jak na zdjęciu powyżej. Posmaruj je odrobiną oleju i przypraw pieprzem oraz solą. Piecz je przez 30 minut w 200 stopniach.
Plastry boczku pokrój na mniejsze części i podsmaż je na patelni. Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę. Następnie zeszklij ją na patelni. Marchew obierz, umyj, zetrzyj na dużych oczach tarki i podsmaż razem z cebulą.
Kapustę umyj i drobno posiekaj w paski. Wsyp ją na patelnię. Całość przypraw pieprzem, solą i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną i połączą się ze sobą, ściągnij je z ognia.
Upieczone ziemniaki posyp odrobiną sera. Usmażone warzywa i boczek wyłóż na ziemniaki. Następnie całość zawiń w roladę.
Jej wierzch posyp odrobiną sera i ponownie umieść ją w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku na 15 minut. Gotową roladę krój na kawałki i podawaj na obiad. Sprawdź, o ile podrożały produkty spożywcze oraz dowiedz się, jakiego ryżu nie używać.