Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozkładam równomiernie składniki i zawijam roladę. W kilka chwil mam obiad na każdą kieszeń
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 16.04.2024 14:19

Rozkładam równomiernie składniki i zawijam roladę. W kilka chwil mam obiad na każdą kieszeń

zawijanie rolady
Fot. YouTube/Hausgemachte Rezepte

Jeżeli szukasz przepisu na tani obiad, to ten jest zdecydowanie dla ciebie. Z nim stworzysz nie tylko danie o świetnym smaku, ale też wyglądzie. Największe wrażenie robi „ciasto", w które zawija się farsz. Jesteś ciekawa, z czego się je robi? Koniecznie czytaj dalej.

Najsmaczniejszy przepis na tani obiad

Tani obiad może być smaczny, a przy okazji zachęcać aromatem i sycić na długo. I właśnie taki jest ten z przepisu, który chcę ci zaproponować. Najlepsze jest to, że oprócz jego niskiej ceny, zrobisz go naprawdę szybko i naje się nim cała rodzina.

Głównym składnikiem tej apetycznej rolady są ziemniaki. Używa się ich jednak z nietypowy sposób. To właśnie w nie zawija się pozostałe składniki. Wszystkie szczegóły poznasz w poniższym przepisie.

ziemnia ki.jpg
Fot. YouTube/Hausgemachte Rezepte
Nie pomogły zapewnienia Biedronki i Lidla. Ceny produktów spożywczych poszły w kwietniu górę

Tylko kilka składników

Aby tani obiad nie kosztował wiele, musi składać się z kilku tanich składników. Te umieszczone na liście wystarczą, aby przygotować pełnowartościowe i smaczne danie. Dlatego żadnego z nich nie pomijaj. Sprawdź, co będzie potrzebne i zaczynamy przygotowania.

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 1 główka kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g żółtego sera w kostce
  • 1 marchew
  • 100 g wędzonego boczku w plastrach
  • pieprz
  • sól

Przepis na tani obiad

Ziemniaki obierz i umyj, a następnie pokrój je w cienkie plastry. Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posyp ją startym serem. 

Na papierze ułóż plastry ziemniaków, tak jak na zdjęciu powyżej. Posmaruj je odrobiną oleju i przypraw pieprzem oraz solą. Piecz je przez 30 minut w 200 stopniach.

Plastry boczku pokrój na mniejsze części i podsmaż je na patelni. Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę. Następnie zeszklij ją na patelni. Marchew obierz, umyj, zetrzyj na dużych oczach tarki i podsmaż razem z cebulą. 

Kapustę umyj i drobno posiekaj w paski. Wsyp ją na patelnię. Całość przypraw pieprzem, solą i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną i połączą się ze sobą, ściągnij je z ognia. 

Upieczone ziemniaki posyp odrobiną sera. Usmażone warzywa i boczek wyłóż na ziemniaki. Następnie całość zawiń w roladę. 

Jej wierzch posyp odrobiną sera i ponownie umieść ją w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku na 15 minut. Gotową roladę krój na kawałki i podawaj na obiad. Sprawdź, o ile podrożały produkty spożywcze oraz dowiedz się, jakiego ryżu nie używać

gotowy tani obiad.jpg
Fot. YouTube/Hausgemachte Rezepte