Smakosze.pl Przepisy To najlepsza surówka z czerwonej kapusty. Sos jest mistrzostwem
surówka
fot. You Tube/Moje Domowe Jedzenie

To najlepsza surówka z czerwonej kapusty. Sos jest mistrzostwem

12 kwietnia 2025

Surówki to jeden z wyznaczników prawdziwego polskiego obiadu. Pod żadnym pozorem nie należy rezygnować z tej tradycji. Jeśli więc dotychczasowe menu surówkowe się wam przejadło, warto sięgnąć po proste, ale odświeżające przepisy, takie jak ten.

Surówka z czerwonej kapusty

Prawdę powiedziawszy, to zrośnięcie się surówki z wizerunkiem tradycyjnego polskiego obiadu to najlepsze, co mogło się przydarzyć dla naszej diety. Warzywa, czy to świeże czy kiszone, to nie tylko moc witamin. To także ładunek błonnika, który – jak pokazują wszystkie najnowsze badania – jest najlepszym wsparciem dla procesów trawiennych, lecz także regulatorem poziomu cukru we krwi po posiłku.

Co ciekawe, na uprzywilejowanej pozycji są ci, którzy surówek nie lubią na tyle, by próbować się z nimi uporać na początku posiłku. Jedzenie warzyw przed białkiem, tłuszczami i węglowodanami sprawia, że trawimy bardziej powoli, a glukoza nie szaleje nam we krwi tuż po posiłku. To przekłada się na poczucie sytości i nieskłonność do podjadania między porami jedzenia.

szatkowana kapusta
fot. Canva
Mieszam z majonezem i marynuje w nim schab. Podam go na obiad w Niedzielę Palmową

Surówka z czerwonej kapusty

Ilustracje do tego przepisu na surówkę z czerwonej kapusty pochodzą z kanału Moje domowe jedzenie. Autorka przygotowuje tam sos z samego majonezu z musztardą . Jednak za lekkość takiej surówki odpowiada odpowiednio połączony z innymi składnikami jogurt . Tak jest w naszym przepisie.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • ½ główki czerwonej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 20 ml soku z cytryny
  • 30 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz
czerwona kapusta
fot. Canva

Przygotowujemy surówkę z czerwonej kapusty

Kapustę szatkujemy drobno. Przekładamy ją do miski, zasypujemy solą i polewamy octem. Mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania reszty surówki .

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Cebulę kroimy w drobną kostkę lub cienkie pióra, a koperek siekamy. Składniki dodajemy do kapusty.

składniki surówki
fot. youtube.com/mojedomowejedzenie

W osobnej miseczce łączymy jogurt (można przyprawić go odrobiną majonezu dla smaku). Dodajemy musztardę i sok z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Dobrze wymieszany sos przelewamy do salaterki. Mieszamy składniki. Surówkę odstawiamy do lodówki, by schłodzoną postawić na stół . Dzięki temu składniki będą dobrze połączone w smaku, a warzywa chrupiące.

Wypróbuj też przepisy na zupę chrzanową na Wielkanoc i sałatkę z jajkiem i brokułem .

surówka z czerwonej kapusty
fot. youtube.com/mojedomowejedzenie
Niedziela handlowa w Biedronce. Sieć rozdaje pieniądze
Wachowicz gotuje rosół na kontrowersyjnym mięsie. Jedni kochają, inni nie mogą patrzeć
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Z wykształcenia antropolog kulturowym zawodu dziennikarz, a prywatnie miłośnik kuchni i kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych i drukowanych magazynach. Publikował w prasie business/lifestyle, periodykach literackich, małych i dużych portalach oraz blogu „Smak Nabyty”. Autor książki “Nienaganny. Biografia męskiego wizerunku” oraz współautor “Sztuka życia dla mężczyzn”

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl