Smakosze.pl Produkty Najlepszy dodatek do zup, sosów i zapiekanek. Smaczniejszy i zdrowszy niż ser
Fot. Shutterstock/FriendlyImage

Najlepszy dodatek do zup, sosów i zapiekanek. Smaczniejszy i zdrowszy niż ser

28 grudnia 2024
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zagęszcza sosy i zupy. Wzmacnia smak potraw. Jest zdrowy, lekkostrawny i bogaty w błonnik i witaminy. Ten produkt dodawaj zamiast sera do uwielbianych potraw. Spróbujesz i będziesz stosować częściej.

Ser w nadmiarze szkodzi zdrowiu

Ser jest bez wątpienia wyśmienitym dodatkiem do kanapek, zapiekanek, dań z makaronem, a nawet zup. Jest jednak bardzo ciężki i kaloryczny. Jego nadmiar w diecie może powodować problemy żołądkowe, następnie przybieranie na wadze, a w dalszej perspektywie nadwagi, cukrzycy, miażdżycy i wielu innych schorzeń.

Nie oznacza to oczywiście, że z sera należy całkowicie zrezygnować, ale warto zastępować go innym składnikiem. Składnik ten ma wiele wartości odżywczych, jest lekkostrawny i doskonale nadaje się do wykorzystania w kuchni. Doprawisz nim wiele dań.

sery.jpg
Fot. Canva/fotokris
W tym roku podam ją na sylwestra. Sałatka Drwala nie ma sobie równych

Nieaktywne drożdże. Wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni

Płatki drożdżowe są bogate w białko, błonnik, a także witaminę A, witaminę B1 i B2. W 100 gramach produktu znajdziemy 44% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, a także ponad 400% dziennego zapotrzebowania na witaminy z grupy B. Drożdże są więc doskonałym zamiennikiem sera zwłaszcza dla tych, którzy są na diecie wegetariańskiej, mają problemy z układem trawiennym, słabą przemianą materii lub borykają się z niedoborami witamin.

Płatki drożdżowe możemy wykorzystać np. do zagęszczenia sosów i zup. Możemy dodać je do zapiekanek ryżowych, makaronowych, mięsnych, warzywnych. Makaron oprószony płatkami zamiast serem nabiera jeszcze lepszego smaku. Płatki warto dodawać również do smoothie, owsianek, czy jogurtów.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie płatków drożdżowych?

Kupując płatki drożdżowe, przede wszystkim zwróćmy uwagę na ich skład. Musi być jak najkrótszy i jak najprostszy. Koniecznie bez soli i pszenicy. To niepotrzebne “wypełniacze”, które dodawane są przez producentów.

Wybierajmy takie płatki, które posiadają certyfikat ekologiczny, ponieważ są po prostu zdrowsze. Płatki drożdżowe z takim certyfikatem traktowane są na etapie produkcji pożywką z melasy, a nie z białego cukru .

Przenigdy nie kupuj tej ryby . Nafaszerowana ołowiem i najgorsza obok pangi. Po Bożym Narodzeniu pij ten napar zamiast herbaty. Uczucie ciężkości szybko minie.

płatki drożdżowe.jpg
Fot. Canva/OlgaSchu
Przenigdy nie jedz takich mandarynek. Chodzi o twoje zdrowie
Przesmaż z cebulą i wrzuć do masy na mielone. Kotlety z tym dodatkiem smakują jak marzenie
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy