Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przesmaż z cebulą i wrzuć do masy na mielone. Kotlety z tym dodatkiem smakują jak marzenie
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 28.12.2024 18:06

Przesmaż z cebulą i wrzuć do masy na mielone. Kotlety z tym dodatkiem smakują jak marzenie

masa na kotlety mielone
Fot. Canva/victorias88

Na obiad na sobotę przygotuj kotlety mielone z tego przepisu. Dzięki jednemu dodatkowi będą smaczniejsze i soczystsze. Przy nich tradycyjne mielone są bez szans. Wypróbuj sposób, a kotlety już zawsze będziesz robić tylko w ten sposób. 

Kotlety mielone idealne na obiad

Choć kotlety mielone znają wszyscy, a w dodatku przygotować je umie każda kucharka i każdy kucharz, nie każdy wie, że można nieco je ulepszyć. Największą bolączką domowych kotletów jest to, że czasami wychodzą zbyt suche. Na szczęście pomocą przychodzi przepis umieszczony poniżej.

Z nim przygotujesz soczyste kotlety mielone, którym nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Ich przygotowanie praktycznie niczym nie różni się od tych tradycyjnych, ale istotny jest jeden składnik, który wpłynie nie tylko na ich smak, ale i konsystencję. Co należy dodać do kotletów mielonych?

pieczarki.jpg
Fot. Canva/zoranm
Przenigdy nie jedz takich mandarynek. Chodzi o twoje zdrowie

Kotlety mielone tylko z tym składnikiem

Okazuje się, że do kotletów mielonych oprócz cebuli, jajka i bułki tartej można dodać także pieczarki. To właśnie to warzywo gwarantuje nie tylko smak, ale i wspomnianą soczystość. Dzięki temu dodatkowi uwielbiany przez nas przysmak będzie także o wiele bardziej sycący. Dla przypomnienia wszystkie składniki wraz z proporcjami umieściliśmy na liście poniżej.

Składnik:

  • 250 g mielonego mięsa
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis na soczyste kotlety mielone

Przygotowanie kotletów mielonych rozpocznij od przygotowania cebuli i pieczarek. Oba warzywa obierz i oczyść, a następnie pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywa. 

Do miski przełóż mięso, wbij jajko, a także wsyp bułkę tartą oraz przyprawy. Dodaj również podsmażone składniki, a następnie połącz je w jednolitą masę. Uformuj z niej kotlety i usmaż je na patelni. Gotowe podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.

Sprawdź także, co należy zrobić z mandarynkami przed spożyciem oraz poznaj przepis Strzelczyka na szybki obiad

kotlety z pieczarkami.jpg
Fot. Canva/minadezhda