Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W tym roku podam ją na sylwestra. Sałatka Drwala nie ma sobie równych
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 28.12.2024 16:36

W tym roku podam ją na sylwestra. Sałatka Drwala nie ma sobie równych

sałatka
Fot. Shutterstock/Tatiana Vorona

Tradycyjną jarzynową, a nawet sałatkę gyros można odłożyć do lamusa. Na sylwestrową imprezę przygotuj sałatkę Drwala z poniższego przepisu. Jej smak nie ma sobie równych, więc zachwyci każdego i będziesz zmuszona przez bliskich, aby przygotować ją co roku. 

Idealna sałatka na Sylwestra

Sylwestrowe menu jest bardzo zróżnicowane i każdy przygotowuje je według swoich upodobań. W żadnym wariancie nie może zabraknąć sałatki. Zazwyczaj jest to jarzynowa, którą co prawda lubią wszyscy, ale po tak długim czasie najzwyczajniej w świecie mogła się przejeść. Czy można zastąpić ją jakąś inną?

Okazuje się, że tak. Jedną z najlepszych jest mało znana sałatka Drwala. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe i co istotne – nie zajmuje wiele czasu. Dokładny przepis poznasz w dalszej części artykułu. 

kurczak.jpg
Fot. Canva/Ahanov Michael
Przenigdy nie jedz takich mandarynek. Chodzi o twoje zdrowie

Z czego składa się sałatka Drwala?

Sałatka na Sylwestra składa się przede wszystkim z kurczaka, boczku, sałaty lodowej oraz kilku innych składników, które urozmaicą całe danie. Oprócz nich potrzebne będą również produkty na sos, który podkreśli smak warzyw i mięsa. 

Składniki:

  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 150 g wędzonego boczku
  • 150 g pszennego chleba
  • 5 łyżek oleju 
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ogórki kiszone
  • 400 g sałaty lodowej
  • 200 g żółtego sera
  • 1 pęczek szczypioru
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 100 g majonezu
  • 60 g ketchupu
  • 30 g musztardy
  • 120 ml wody z ogórków kiszonych

Sałatka Drwala – przepis

Pierś z kurczaka oczyść z białych błon, a następnie pokrój w kostkę. Obtocz go w oleju i przyprawie gyros. Mięso usmaż na patelni. Po usmażeniu kurczaka podsmaż pokrojony w kostkę boczek. 

Chleb pokrój w kostkę, skropl oliwa i przypraw czosnkiem. Piecz go w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 15 minut. 

Paprykę umyj i pokrój w małą kostkę. W ten sam sposób pokrój również ogórki kiszone. Umyty szczypior drobno posiekaj. Do miski przełóż jogurt naturalny, majonez, musztardę, ketchup oraz wlej wodę z ogórków kiszonych. Składniki wymieszaj na jednolity sos. 

Kurczaka wraz z boczkiem ułóż na spodzie miski. Mięso przykryj papryką, ogórkami kiszonymi oraz startym na dużych oczkach serem. Warzywa przykryj pokrojoną sałatą. Całość polej sosem, a na wierzchu ułóż podpieczony chleb i obsyp go szczypiorem. Gotową sałatkę możesz podawać na Sylwestra. 

Sprawdź także, co zrobić z rybą po świętach oraz dowiedz się, co Lidl przygotował na Sylwestra

sałata.jpg
Fot. Canva/tiverylucky