Smakosze.pl Przepisy To najlepszy przepis na jajka faszerowane, w tym roku podam je na Wielkanoc. Jeden dodatek zaskoczy każdego
Fot. YouTube/Henia Foks

To najlepszy przepis na jajka faszerowane, w tym roku podam je na Wielkanoc. Jeden dodatek zaskoczy każdego

5 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć faszerowanych jajek. To najlepszy wybór na święta. Smak spodoba się całej twojej rodzinie. Przepis jest banalnie prosty, o czym przekonasz się już za chwilę.

Te jajka muszą pojawić się na Wielkanoc

Przepis na te faszerowane jajka odkryłem niedawno. Wiem jednak, że w tym roku pojawią się u mnie na Wielkanoc. Wyglądają niesamowicie i tak też smakują. Najlepsze jest jednak to, że ich przygotowanie trwa kilkanaście minut, a potrzebne składniki nie są drogie.

Oczywiście najważniejsze są jajka, ale nie tylko. Za chwile przekonasz, że ważny jest także inny składniki. Może być sporym zaskoczeniem, ale w połączeniu z resztą stanowi ciekawe połączenie.

jajka na miękko.jpg
Fot. Canva/Photosiber
Ile kosztuje organizacja I komunii w Polsce? Ceny zaczynają się od 10 tys. zł
Te wielkanocne pierogi zachwyciły Roberta Makłowicza. Są znane w jednym regionie Polski

Jeden dodatek jest zaskakujący

Oprócz jajek będziesz potrzebowała składników z listy poniżej. Zaskoczeniem jest dodatek w postaci szynki. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Henia Foks, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 50 g twojej ulubionej szynki w plastrach
  • 40 g tartego chrzanu
  • 100 ml śmietany 30%
  • pieprz
  • sól

Przepis na faszerowane jajka

Rozpocznij od ugotowania jajek na miękko . Starty chrzan przełóż do miski. Dodaj śmietanę i wymieszaj na jednolity sos. Część sosu wyłóż na półmisek, a resztę pozostaw w misce.

Plastry szynki pokrój w małą kostkę i przełóż je do miski z sosem . Dokładnie wymieszaj. Ugotowane jajka przekrój na pół. Każdą połówkę ułóż na talerzu z sosem żółtkiem do góry .

Na wierzch każdego jajka nałóż farsz z szynki i sosu . Całość obcym solą oraz pieprzem i gotowe. Tak przygotowanie danie zaskoczy całą rodzinę. Sprawdź, jak zrobić racuchy z przepisu znanego blogera oraz wypróbuj przepis na fantastyczne ciasto .

faszeowane jajka.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Wystarczy 1 czynność, a placki ziemniaczane nie ściemnieją. Tak robią najlepsi kucharze
Nie do wiary, co Biedronka drukuje na paragonach. Klienci nie kryją zdumienia
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy