Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wystarczy 1 czynność, a placki ziemniaczane nie ściemnieją. Tak robią najlepsi kucharze
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 05.03.2024 13:22

Wystarczy 1 czynność, a placki ziemniaczane nie ściemnieją. Tak robią najlepsi kucharze

masa
Fot: Canva/Antic Zlatko

Mamy sprawdzony sposób na to, by masa na placki ziemniaczane nie ciemniała. Wystarczy prosta czynność, a placki będą miały apetyczny kolor. Tę metodę z powodzeniem stosują najlepsi kucharze. Dlatego wykorzystaj ją w swojej kuchni. 

Dlaczego masa na placki ziemniaczane ciemnieje?

Przyrządzasz placki ziemniaczane, ale masą podczas przygotowywania ciemnieje? To normalny proces, bo ziemniaki się utleniają. Masa przybiera szary kolor, który nie każdemu odpowiada. Wygląd bywa niezbyt zachęcający i tak daleki od ideału, czyli od złocistych placków ziemniaczanych.

Czy z tym kulinarnym fantem da się coś zrobić? Jak najbardziej! Dlatego nie załamuj rąk, a sięgnij po sprawdzony sposób. Korzystają z niego kucharze. Placki ziemniaczane w ich wydaniu wyróżniają się nie tylko smakiem, ale też apetycznym wyglądem. Poniżej podpowiadamy, co zrobić, by masa ziemniaczana miała miły dla oka kolor. 

placki ziemniaczane
Fot: Canva/ArtStudio Images
Nie do wiary, co Biedronka drukuje na paragonach. Klienci nie kryją zdumienia Zmiel w młynku suszoną lawendę. Już zawsze będziesz tak robić

Jak zapobiec ciemnieniu masy ziemniaczanej?

Ciemny kolor masy ziemniaczanej nie wpływa na smak placków. Jednak nie każdemu bury odcień przypadnie do gustu. Dlatego, jeśli nie chcesz, by masa ściemniała, to dodaj do niej łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego. Nie wpłynie to na smak dania, ale na jego kolor już tak. 

Ta prosta czynność zapobiegnie utlenianiu się masy ziemniaczanej. By temu zapobiec, możesz też ziemniaki zaraz po obraniu zanurzyć na kilka chwil w zimnej wodzie. Warto też smażyć placki zaraz po przygotowaniu masy. Wówczas nie zdąży się ona utlenić. Są też inne sposoby, które zapobiegają ciemnieniu ziemniaków. 

Inne sposoby, które warto wypróbować

Niektórzy podczas przyrządzania masy ziemniaczanej, posypują starte ziemniaki warstwą mąki. Można przykryć je ściereczką i wstawić do lodówki. Ta czynność spowolni nieco ciemnienie, które nam przeszkadza. Ewentualnie warto wykorzystać kwasek cytrynowy.

Jednak ta metoda zmieni smak placków. Warto o tym pamiętać przed jego zastosowaniem. Placki ziemniaczane smakują ze śmietaną, sosem pieczarkowym, gulaszem i szpinakiem. Niektórzy jedzą je nawet z cukrem. Pisaliśmy o tym, jak samodzielnie przyrządzić majonez. Podawaliśmy przepis na gołąbki z nietypowym nadzieniem. 

placki ziemniaczane
Fot: Canva/DredK

Źródło: przyslijprzepis.pl, winiary.pl