Smakosze.pl Przepisy To najlepszy przepis na pierogi ruskie. Sekret tkwi w farszu, mało kto pamięta o tym dodatku
Canva/@robert6666

To najlepszy przepis na pierogi ruskie. Sekret tkwi w farszu, mało kto pamięta o tym dodatku

1 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Pierogi ruskie to prawdziwy klasyk. Nietrudno znaleźć wielbicieli tego kultowego dania. Tym razem podzielę się przepisem na pierogi w nieco innej odsłonie. Ten pyszny dodatek do farszu jest rewelacyjny. Musisz tego spróbować!

Najsmaczniejsze pierogi ruskie

Pierogi, jak każdy wie, składają się ciasta oraz farszu. Rzecz jasna oba z tych elementów powinny być przygotowane w należyty sposób. Dziś podziękę się z tobą niecodzienną wersją farszu na pierogi ruskie .

Odkąd mam ten przepis nie robię pierogów ruskich inaczej. Niepozorny dodatek kompletnie odmieni farsz, który zyska więcej świeżości. Nic tak dobrze nie komponuje się z ziemniakami i twarogiem.

mięta.jpg
Canva/@luknaja
Po kupieniu mięsa w sklepie masz 30 minut. Ta czynność jest kluczowa, koniecznie zapamiętaj

Nie zapomnij o tym dodatku

Zaskakującym i dla wielu kontrowersyjnym składnikiem jest mięta . Dodana do farszu znacznie poprawi jego smak. Na liście poniżej znajdziesz pozostałe potrzebne produkty.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 ml wody
  • 500 g twarogu
  • 4 ziemniaki
  • parę listków mięty
  • pieprz
  • sól

Mój przepis na pierogi ruskie

Zacznij od przygotowania ciasta. W tym celu do miski przesiej mąkę . Do miski wlej pół szklanki gorącej wody oraz pół w temperaturze pokojowej. Wsyp odrobinę soli. Całość wymieszaj na jednolite i sprężyste ciasto .

Następnie przygotuj farsz. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkość. Przeciśnij je przez prasę i włóż do miski. Dodaj pokruszony twaróg . Dopraw pieprzem oraz solą. Miętę opłucz, drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników na farsz. Wymieszaj wszystkie składniki.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą okrągłej szklanki wytnij kółka. Na środek każdego nałóż farsz i sklej krawędzie pieroga . Gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię . Gotowe pierogi podawaj ze śmietana i smażoną cebulką. Sprawdź przepis na szybki i smaczny obiad oraz dowiedz się, jak wykorzystać czerstwe pieczywo .

lepienie pierogów.jpg
Canva/@XiXinXing
To moje ulubione ciastka, są pyszne i zawsze się udają. Nie uwierzysz, z czego są zrobione
Żaden żurek, żaden biały barszcz. Co roku na Wielkanoc robię taką zupę, to hit na świątecznym stole
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy