To najlepszy przepis na pierogi ruskie. Sekret tkwi w farszu, mało kto pamięta o tym dodatku
Pierogi ruskie to prawdziwy klasyk. Nietrudno znaleźć wielbicieli tego kultowego dania. Tym razem podzielę się przepisem na pierogi w nieco innej odsłonie. Ten pyszny dodatek do farszu jest rewelacyjny. Musisz tego spróbować!
Najsmaczniejsze pierogi ruskie
Pierogi, jak każdy wie, składają się ciasta oraz farszu. Rzecz jasna oba z tych elementów powinny być przygotowane w należyty sposób. Dziś podziękę się z tobą niecodzienną wersją farszu na pierogi ruskie .
Odkąd mam ten przepis nie robię pierogów ruskich inaczej. Niepozorny dodatek kompletnie odmieni farsz, który zyska więcej świeżości. Nic tak dobrze nie komponuje się z ziemniakami i twarogiem.
Nie zapomnij o tym dodatku
Zaskakującym i dla wielu kontrowersyjnym składnikiem jest mięta . Dodana do farszu znacznie poprawi jego smak. Na liście poniżej znajdziesz pozostałe potrzebne produkty.
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 ml wody
- 500 g twarogu
- 4 ziemniaki
- parę listków mięty
- pieprz
- sól
Mój przepis na pierogi ruskie
Zacznij od przygotowania ciasta. W tym celu do miski przesiej mąkę . Do miski wlej pół szklanki gorącej wody oraz pół w temperaturze pokojowej. Wsyp odrobinę soli. Całość wymieszaj na jednolite i sprężyste ciasto .
Następnie przygotuj farsz. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkość. Przeciśnij je przez prasę i włóż do miski. Dodaj pokruszony twaróg . Dopraw pieprzem oraz solą. Miętę opłucz, drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników na farsz. Wymieszaj wszystkie składniki.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą okrągłej szklanki wytnij kółka. Na środek każdego nałóż farsz i sklej krawędzie pieroga . Gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię . Gotowe pierogi podawaj ze śmietana i smażoną cebulką. Sprawdź przepis na szybki i smaczny obiad oraz dowiedz się, jak wykorzystać czerstwe pieczywo .