Smakosze.pl Przepisy To najlepszy przepis na sernik. Nie pęka, nie opada i zawsze się udaje, sekret tkwi w tym dodatku
Fot. Canva/manams

To najlepszy przepis na sernik. Nie pęka, nie opada i zawsze się udaje, sekret tkwi w tym dodatku

14 marca 2024

Sernik należy do jednych z najbardziej lubianych ciast. Może być ciężki i treściwy albo lekki i puszysty. Polecamy przepis dzięki, któremu upieczesz sernik, który nie opadnie, ale zawsze się uda. Wszystko dzięki pewnemu dodatkowi, który znajdziesz w swojej kuchni.

Sernik najlepszy pod słońcem dzięki temu składnikowi

Czy są tu smakosze sernika? Niemal każdy uwielbia to pyszne ciasto. Jednak próżno szukać jednego przepisu na sernik . Możemy zrobić taki na kruchym spodzie lub z owocami i czekoladą. Sernik może wyróżniać się ciężkością albo nadzwyczajną puszystością.

Jednak my radzimy, jak upiec sernik, który nie pęka i nie opada. Jego znakiem szczególnym jest to, że zawsze się udaje i zachwyca smakiem. Ważne by, dodać do ciasta mąkę ziemniaczaną. Daj ona dobrą sypkość masie serowej, ale zagęszcza też strukturę sernika. Mąka ziemniaczana sprawia, że staje się bardziej zwarty . Jednak należy dodawać ją z umiarem.

sernik
Fot. Canva/Image Professionals
Starmach po 12 latach odchodzi z MasterChefa. Jurorka zdradziła powód zaskakującej decyzji

Jak upiec sernik, który zawsze się udaje?

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka z pomarańczy

Składniki na spód:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • ¾  szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Przygotowanie sernika zacznij od kruchego ciasta. Mąkę przesiej na stolnicę i posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtka, cukier, wanilię i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto i włóż do lodówki, gdy będziesz robić masę serową.

Ser zmiel razem z masłem w maszynce. Ubij pianę z białek, a w oddzielnej misce zmiksuj żółtka z cukrem i wanilią. Do ubitych żółtek dodaj, pianę z białek, mąkę ziemniaczaną i skórkę pomarańczową. Kruche ciasto wyjmij z lodówki i podziel na większą część i mniejszą.

Sernik, który zrobisz na Wielkanoc

Teraz większą część ciasta rozwałkuj i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłóż masę serową, a mniejszą część ciasta pokrój w paski i ułóż na wierzchu masy serowej w formie kratki. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 75 minut.

Po upływie tego czasu sernik zostaw w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, by wystygł. Ten sposób sprawi, że nie popęka, ani nie opadnie . Będzie smakował pysznie z filiżanką kawy lub herbaty. Pisaliśmy o smacznym sposobie na ziemniaki z piekarnika. Radziliśmy, jakiej mąki użyć do ciasta na pierogi, by wyszło lekkie i elastyczne.

sernik
Fot. Canva/vichie
Ugotuj makaron i zalej tą masą. Gdy zobaczysz co z tego wyjdzie, przetrzesz oczy ze zdumienia
Właśnie się zaczęło, w Biedronce kompletnie powariowali. Masa produktów taniej nawet o połowę
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy