To najlepszy przepis na sernik. Nie pęka, nie opada i zawsze się udaje, sekret tkwi w tym dodatku
Sernik należy do jednych z najbardziej lubianych ciast. Może być ciężki i treściwy albo lekki i puszysty. Polecamy przepis dzięki, któremu upieczesz sernik, który nie opadnie, ale zawsze się uda. Wszystko dzięki pewnemu dodatkowi, który znajdziesz w swojej kuchni.
Sernik najlepszy pod słońcem dzięki temu składnikowi
Czy są tu smakosze sernika? Niemal każdy uwielbia to pyszne ciasto. Jednak próżno szukać jednego przepisu na sernik . Możemy zrobić taki na kruchym spodzie lub z owocami i czekoladą. Sernik może wyróżniać się ciężkością albo nadzwyczajną puszystością.
Jednak my radzimy, jak upiec sernik, który nie pęka i nie opada. Jego znakiem szczególnym jest to, że zawsze się udaje i zachwyca smakiem. Ważne by, dodać do ciasta mąkę ziemniaczaną. Daj ona dobrą sypkość masie serowej, ale zagęszcza też strukturę sernika. Mąka ziemniaczana sprawia, że staje się bardziej zwarty . Jednak należy dodawać ją z umiarem.
Jak upiec sernik, który zawsze się udaje?
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego
- 200 g masła
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka z pomarańczy
Składniki na spód:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- ¾ szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek
Przygotowanie sernika zacznij od kruchego ciasta. Mąkę przesiej na stolnicę i posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtka, cukier, wanilię i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto i włóż do lodówki, gdy będziesz robić masę serową.
Ser zmiel razem z masłem w maszynce. Ubij pianę z białek, a w oddzielnej misce zmiksuj żółtka z cukrem i wanilią. Do ubitych żółtek dodaj, pianę z białek, mąkę ziemniaczaną i skórkę pomarańczową. Kruche ciasto wyjmij z lodówki i podziel na większą część i mniejszą.
Sernik, który zrobisz na Wielkanoc
Teraz większą część ciasta rozwałkuj i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłóż masę serową, a mniejszą część ciasta pokrój w paski i ułóż na wierzchu masy serowej w formie kratki. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 75 minut.
Po upływie tego czasu sernik zostaw w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, by wystygł. Ten sposób sprawi, że nie popęka, ani nie opadnie . Będzie smakował pysznie z filiżanką kawy lub herbaty. Pisaliśmy o smacznym sposobie na ziemniaki z piekarnika. Radziliśmy, jakiej mąki użyć do ciasta na pierogi, by wyszło lekkie i elastyczne.