Ugotuj ziemniaki, ułóż na blasze i rozgnieć szklanką. Ktoś za ten przepis powinien dostać nagrodę
Ziemniaki zwykle jadamy jako dodatek do dań obiadowych. Przeważnie podajemy je z wody, ale warto zmienić swoje przyzwyczajenia i skorzystać z tego przepisu. Przyda się szklanka i piekarnik, a efekt zaskoczy.
Weź szklankę, ziemniaki i zrób obiad
Ziemniaki często goszczą na stołach Polaków. Gotujemy je i podajemy do obiadu. Pasują do dań mięsnych i sosów. Czasem pieczemy je w piekarniku lub podajemy jako frytki. Te warzywa są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Dostarczają nam witaminy C i B6 i wcale nie są tuczące.
To tłuste dodatki sprawiają, że stają się kaloryczne. Polecamy smaczny i nieco inny sposób na ziemniaki. Warto użyć tu szklanki, a wkrótce pyszne ziemniaki z piekarnika trafią na nasze talerze. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Moja Kuchnia Tanja. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Tę fasolkę po bretońsku zrobisz w 15 minut. Szybko, prosto i bez namaczania Dodaj liście laurowe do prania. Tak robiły nasze babcieJak przygotować ziemniaki z piekarnika?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- sól
- pieprz
- olej
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bierzemy szklankę i jej dnem rozgniatamy każdy ziemniak. Doprawiamy je solą i pieprzem.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy olejem. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i ziemniaki pieczemy 15 minut. Po upływie tego czasu gotowe są już do podania.
Szybkie ziemniaki z piekarnika
Tak przyrządzone ziemniaki są chrupiące i mają podpieczoną skórkę. Miękki środek znakomicie smakuje z mięsami i surówkami. Ziemniaki z piekarnika możesz podać z jogurtowym sosem, z dodatkiem czosnku i przypraw. Zrobisz je niezwykle szybko, a użycie szklanki sprawi, że każdy, kto ich spróbuje, będzie pytał o przepis.
Jest prosty i wart polecenia, bo ziemniaki w takim wydaniu są chrupiące i szybko znikają z talerzy. Warto przyrządzić je na obiad i zaskoczyć domowników. Z pewnością poproszą o dokładkę takich ziemniaków. Pisaliśmy o tym, jak w znakomity sposób przyrządzić wątróbkę. Podawaliśmy też patent na szybkie obranie makreli.