Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ugotuj ziemniaki, ułóż na blasze i rozgnieć szklanką. Ktoś za ten przepis powinien dostać nagrodę
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.03.2024 19:33

Ugotuj ziemniaki, ułóż na blasze i rozgnieć szklanką. Ktoś za ten przepis powinien dostać nagrodę

ziemniaki
Fot. YouTube/kuhinjatanja

Ziemniaki zwykle jadamy jako dodatek do dań obiadowych. Przeważnie podajemy je z wody, ale warto zmienić swoje przyzwyczajenia i skorzystać z tego przepisu. Przyda się szklanka i piekarnik, a efekt zaskoczy.

Weź szklankę, ziemniaki i zrób obiad

Ziemniaki często goszczą na stołach Polaków. Gotujemy je i podajemy do obiadu. Pasują do dań mięsnych i sosów. Czasem pieczemy je w piekarniku lub podajemy jako frytki. Te warzywa są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Dostarczają nam witaminy C i B6 i wcale nie są tuczące.

To tłuste dodatki sprawiają, że stają się kaloryczne. Polecamy smaczny i nieco inny sposób na ziemniaki. Warto użyć tu szklanki, a wkrótce pyszne ziemniaki z piekarnika trafią na nasze talerze. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Moja Kuchnia Tanja. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

ziemniaki
Fot. YouTube/kuhinjatanja
Tę fasolkę po bretońsku zrobisz w 15 minut. Szybko, prosto i bez namaczania Dodaj liście laurowe do prania. Tak robiły nasze babcie

Jak przygotować ziemniaki z piekarnika?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • olej

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bierzemy szklankę i jej dnem rozgniatamy każdy ziemniak. Doprawiamy je solą i pieprzem.

Przed włożeniem do piekarnika smarujemy olejem. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i ziemniaki pieczemy 15 minut. Po upływie tego czasu gotowe są już do podania. 

Szybkie ziemniaki z piekarnika

Tak przyrządzone ziemniaki są chrupiące i mają podpieczoną skórkę. Miękki środek znakomicie smakuje z mięsami i surówkami. Ziemniaki z piekarnika możesz podać z jogurtowym sosem, z dodatkiem czosnku i przypraw. Zrobisz je niezwykle szybko, a użycie szklanki sprawi, że każdy, kto ich spróbuje, będzie pytał o przepis.

Jest prosty i wart polecenia, bo ziemniaki w takim wydaniu są chrupiące i szybko znikają z talerzy. Warto przyrządzić je na obiad i zaskoczyć domowników. Z pewnością poproszą o dokładkę takich ziemniaków. Pisaliśmy o tym, jak w znakomity sposób przyrządzić wątróbkę. Podawaliśmy też patent na szybkie obranie makreli. 

ziemniaki
Fot. YouTube/kuhinjatanja