Ugotuj makaron i zalej tą masą. Gdy zobaczysz co z tego wyjdzie, przetrzesz oczy ze zdumienia
Makaron zawsze trafia w gust smakoszy. Ten, który chcę polecić, jest wyjątkowy. Wystarczy ugotować makaron, zalać go tą masą, a wkrótce danie zachwyci smakiem każdego głodomora. Błyskawicznie zniknie z talerzy, bo jest pyszny.
Makaron, który smakuje, że palce lizać
Jeśli lubisz próbować nowych smaków, a do tego przepadasz za makaronem, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Wystarczy ugotować makaron, zalać ją masę z mleka i jajek. Przyda się też świeży twaróg i ciasto filo. Jest ono popularne w Grecji i Turcji, skąd pochodzi.
Charakteryzuje się wieloma cieniutkimi warstwami. Makaron układamy na cieście filo, potem pyszny twaróg, a reszty dokona już piekarnik. Wkrótce posmakujesz dania, które po prostu rozpływa się w ustach. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Lezzet Tutkunu. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Właśnie się zaczęło, w Biedronce kompletnie powariowali. Masa produktów taniej nawet o połowęJak zrobić makaron na obiad z piekarnika?
Składniki:
- ½ kg makaronu świderki
- 3 arkusze ciasta filo
- ½ kg twarogu
- pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Składniki na masę:
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
- ½ szklanki oleju
- sól
Przygotowanie dania zacznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. Rozgnieć widelcem twaróg, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Składniki wymieszaj w misce. Teraz zrób masę, którą zalejesz makaron. Zostaw jednak trochę, bo przyda się, by zalać jeszcze danie przed włożeniem do piekarnika.
Do miski wbij jajka, wlej mleko, olej i dopraw solą. Składniki dokładnie połącz. Makaron przełóż do oddzielnej miski i zalej masą. Na blasze rozsmaruj masło, połóż arkusz ciasta filo, a nim część makaronu z masą. Następnie przykryj arkuszem ciasta i wyłóż twaróg z pietruszką. Wszystko przykryj arkuszem ciasta filo. Wyłóż znów makaron z masą i przykryj ciastem. Zalej masą, która odstawiłeś wcześniej.
Makaron w niezwykłej odsłonie dla każdego smakosza
Makaron wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut. Po upływie tego czasu możesz go podawać. Jest kremowy i składa się z wielu warstw. Ciasto filo i makaron się przeplatają. Do tego apetyczne nadzienie z twarogu, czosnku i pietruszki.
Całość smakuje wyśmienicie i nie jest trudne w przygotowaniu. Gwarantuję, że czegoś tak pysznego jeszcze nie jadłeś. Danie ma wyrazisty smak i rozpływa się w ustach. Podaj je na obiad i zaskocz swoich bliskich. Takiego makaronu na pewno jeszcze nie jedli. Pisaliśmy o tym, jak zrobić tani obiad z pałek kurczaka i jabłek. Podawaliśmy też pyszny sposób na wątróbkę drobiową.
Źródło: YouTube/LezzetTutkunu
Zdjęcia: screen YouTube/LezzetTutkunu