Smakosze.pl Przepisy To najlepszy sposób na kotlety mielone. Z jedną sztuczką wychodzą cudownie soczyste
Fot. YouTube/KuchniaMarioli

To najlepszy sposób na kotlety mielone. Z jedną sztuczką wychodzą cudownie soczyste

7 marca 2024

Kotlety mielone są daniem, które często przyrządzamy na obiad. Dzięki tej sztuczce staną się cudownie soczyste i mięciutkie w środku. Do tego chrupiąca skórka i obiad, za którym przepadają smakosze, raz- dwa jest gotowy.

Kotlety mielone najlepsze na obiad

Kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. Smaczne i proste w przygotowaniu mają wielu wiernych zwolenników. Do tego ziemniaki, buraczki i apetyczny posiłek w niedługim czasie jest już gotowy. Najbardziej lubimy soczyste i mięciutkie mielone. Jednak nie zawsze takie wychodzą.

Czasem są zbyt suche i spieczone. Co zrobić, by kotlety mielone zachwycały soczystością? Należy pamiętać o dolaniu wody podczas ich smażenia. Mielone muszą się dusić, wówczas wyjdą takie, jak chcemy, czyli cudownie soczyste. Podobny patent znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Marioli i leckeres Mittagessen. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

kotlety mielone
Fot. YouTube/KuchniaMarioli
Wsyp mąkę do miski, dodaj majonez i wymieszaj. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Ta herbata szkodzi naszej wątrobie. Polacy piją ją często

Jak zrobić soczyste kotlety mielone?

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • woda
  • bułka tarta

Przygotowanie kotletów mielonych zacznij od namoczenia kajzerki w wodzie . Następnie odciśnij ją i dodaj do mięsa mielonego. Wbij jajko, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dolej ¼ szklanki wody, dołóż zmiksowaną cebulę i czosnek. Wyrabiaj masę mięsną i odstaw ją na 15 minut.

Formuj kotlety mielone i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, by uzyskały rumiany kolor. Na początku na dużym ogniu, potem zmniejsz moc palnika. W trakcie smażenia podlewaj je wodą i duś. Kotlety wyjdą soczyste i będą miały chrupiącą skórkę.

Kotlety mielone soczyste jak nigdy

Ten sposób sprawi, że danie zachwyci soczystością i miękkością. Jednocześnie kotlety będą miały przyjemnie chrupiącą skórkę . Nie wyjdą zbyt twarde ani spieczone. Patent z dolaniem wody podczas smażenia i duszenie kotletów pozwoli zachować soczystość mięsa.

Potrawę podawaj z ziemniakami lub kaszą. Do tego buraczki albo ulubiona surówka i każdy smakosz nie odejdzie głodny od stołu . Taki obiad polubi cała rodzina. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić wiosenną sałatkę makaronową. Radziliśmy , jak zrobić kurczaka zapiekanego z ananasem i serem.

kotlety mielone
Fot. YouTube/KuchniaMarioli
W tym roku na Wielkanoc zamiast jarzynowej podam tę sałatkę. Robię ją w kilka minut, prościej się nie da
Zaporowa cena wielkanocnych dań u Gessler. Za porcję żuru czy chrzanu też trzeba zapłacić krocie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy