Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie wiesz, co zrobić z ananasem? Zapiecz go z kurczakiem i serem – rodzina będzie błagać o więcej
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 06.03.2024 11:14

Nie wiesz, co zrobić z ananasem? Zapiecz go z kurczakiem i serem – rodzina będzie błagać o więcej

Kurczak z ananasem
Fot. Canva

Ten przepis dodaje szczyptę egzotyki do bardzo codziennego, jak by się zdawało, dania, jakim jest kotlet z piersi kurczaka. Słodko-kwaśny ananas, powszechnie dostępny w dyskontach, doskonale komponuje się nie tylko z deserami, lecz także z wytrawnymi daniami.

Kurczak z ananasem

W ostatnich latach ananas przestaje być symbolem egzotyki. Powszednieje nam dzięki sieciom handlowym, które coraz częściej wprowadzają go do swojego asortymentu. Świeży ananas ma zupełnie inne oblicze niż wersja przetworzona i zapakowana w puszkę. Warto wykorzystywać go w wytrawnych daniach.

Ananas jest też świetnym uzupełnieniem diety odchudzającej. Wbrew pozorom jest niskokaloryczny, a przede wszystkim bogaty w błonnik. W połączeniu z chudym i wysokobiałkowym mięsem z piersi kurczaka stanowi świetny pomysł na obiad. Także mozzarellę, która występuje w tym przepisie, możemy dostać w wersji light.

kurczak pod ananasem
fot. Canva
Ubij ziemniaki, ulep kulki i zrób wgłębienia pustą butelką. Ten patent to prawdziwy hit

Ananas – tani dodatek

Warto zainteresować się daniami z ananasem także ze względu na ich cenę. W dyskontach, takich jak Lidl, można kupić świeży owoc już za 6 zł za kilogram, a jeśli akurat trafimy na przecenę, koszt ananasa może okazać się niższy od ceny kilograma jabłek.

Składniki

  • 400 g mięsa z piersi kurczaka
  • ½ ananasa
  • 1 kulka mozzarelli light
  • Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, oregano

Kotlety z piersi kurczaka z ananasem

Pierś z kurczaka przekrawamy z grubości i rozbijamy na 4 kotlety. Możemy też pozostawić je nierozbite i upiec w folii. Mięso przyprawiamy do smaku ostrą papryką, oregano, solą i pieprzem.

Połowę dojrzałego ananasa obieramy, skrawając jego skórę nożem. W zagłębieniach „łusek” mogą po obraniu pozostać ciemne kawałki skórki – to nie szkodzi. Ze środka plastra wycinamy twardy rdzeń. Aby sobie pomóc, możemy pokroić ananasa w kostkę.

Na każdy kotlet nakładamy plaster mozzarelli, a na niego po kawałku ananasa. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję grill, by dodatkowo skarmelizować ananasa.

Powstaje danie pyszne, reprezentacyjne i lekkie. Wszyscy będą się nim zajadać. 

Wypróbuj też przepisy na wielkanocną tartę z białą kiełbasą i baranka z ciasta z lukrowanym futerkiem według siostry Anastazji.

kurczak z kawałkami ananasa
fot. Canva