Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wsyp mąkę do miski, dodaj majonez i wymieszaj. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 07.03.2024 09:04

Wsyp mąkę do miski, dodaj majonez i wymieszaj. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

majonez z mąką
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2

Jeśli lubisz próbować nowych przepisów, to koniecznie wypróbuj ten patent w swojej kuchni. Jest prosty, ale bardzo efektowny. Wystarczy wsypać mąkę do miski, potem dodać majonez i wymieszać składniki. W kilka chwil poznasz smak ciekawego dania.

Mąką i majonez daje smaczny efekt

Jeśli znudziły ci się znane dotąd potrawy i chcesz spróbować czegoś zupełnie nowego, to właśnie jest ten moment. Pora na testowanie przepisu dzięki, któremu odkryjesz nową potrawę. To prosta i apetyczna przekąska, która jest łatwa do zrobienia. Potrzebujesz mąki, majonezu i jeszcze kilku składników.

Wystarczy wszystko wymieszać i w kilka chwil cieszyć się smakiem pysznych paluszków. Mają w sobie sporo sera i natkę pietruszki. Będą idealne na popołudniową przekąskę i zaspokoją głód. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Nur'un Yemek Tarifleri 2. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule. 

danie
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2
W tym roku na Wielkanoc zamiast jarzynowej podam tę sałatkę. Robię ją w kilka minut, prościej się nie da

Jak zrobić paluszki pełne sera?

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 4 łyżki majonezu
  • ser feta
  • ser żółty
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Przygotowanie paluszków zacznij od przesiania mąki do miski, dodaj majonez i wymieszaj. Wsyp proszek do pieczenia, wbij jajko, dodaj ser żółty i sera feta. Następnie dołóż natkę pietruszki i wlej mleko. Dokładnie wymieszaj składniki.

Wyrabiaj ciasto i podziel je na dwie części. Rozwałkuj je i podziel na paski. Rozgrzej olej na patelni i smaż paski z ciasta. Powinny uzyskać one złoty kolor. Po usmażeniu wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Paluszki pełne sera i smaku

Paluszki wychodzą niezwykle chrupiące i pełne sera. Przekąska rozpływa się w ustach i jest wyjątkowo kremowa. Takie danie będzie smakowało z dodatkiem jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany. Dzięki temu prostemu przepisowi w kilka chwil przyrządzisz paluszki, których każdy skosztuje.

Będą w sam raz na szybką przekąskę lub podwieczorek. Polubią ją nie tylko dzieci, ale też dorośli. Paluszki sera są tak smaczne, że zawsze cieszą się dużym powodzeniem i szybko znikają z talerzy. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić hiszpański omlet. Radziliśmy też, jak ugotować żurek na zakwasie z przepisu słynnego piekarza. 

danie
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2