Smakosze.pl Przepisy To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
YouTube/@Przepiski

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania

2 października 2023

Czy chcecie poznać przepis na pyszne i najprostsze ciasto ze śliwkami? Jeśli tak, to chętnie się z wami podzielę tą recepturą. Efekt zachwyca, bo ciasto wychodzi wilgotne i rozpływa się w ustach. Zrobicie je szybko bez ucierania i miksowania.

Śliwki, czyli zrób z nich ciasto

Śliwki to owoce, które kojarzą nam się z jesienią i właśnie teraz smakują najlepiej. Pyszne i soczyste mają wielu wiernych zwolenników . Warto wiedzieć, że te owoce są bardzo zdrowe, mają mnóstwo błonnika i wspierają naszą odporność. To szczególnie ważne u progu jesieni, kiedy wkrótce zacznie się sezon na przeziębienia i infekcje.

Polecamy przepis na najprostsze ciasto ze śliwkami. Zrobicie je bez miksera i bez ucierania. To smaczne ciasto szybko też zniknie z talerzy . Jest tak pyszne i soczyste, że każdy będzie chciał dostać dokładkę.

śliwki
Canva/MmeEmil
Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze

Jak zrobić najprostsze ciasto ze śliwkami?

Składniki:

  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg śliwek
  • masło
  • cynamon
  • cukier puder

Do miski wsypujemy mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy . Zawartość miski dzielimy na 3 części. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy owoce na pół.

Na blachę wsypujemy ⅓ część zawartość z miski. Dodajemy warstwę startego masła, by ciasto wyszło bardziej wilgotne. Teraz kładziemy 2 warstwy śliwek, by ciasto było soczyste. Owoce posypujemy cynamonem.

Najprostsze ciasto ze śliwkami, czyli jesienny deser

Teraz wsypujemy następną warstwę suchych składników. Dajemy starte masło i kładziemy dwie warstwy śliwek . Sypiemy znów cynamonem i znów sypiemy trzecią warstwę suchych składników. Na nią wykładamy starte masło.

Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu i ostygnięciu ciasto możemy posypać cukrem pudrem. To ciasto ze śliwkami ciszy się dużym powodzeniem i znika w mgnieniu oka. Jest świetną propozycją na jesienny deser. Pisaliśmy o śliwkowym cieście z patelni. Radziliśmy też, jak zrobić knedle ze śliwkami od Strzelczyka.

ciasto
YouTube/@Przepiski

Źródło: YouTube/@Przepiski

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy