Smakosze.pl

Materiał YouTube z kanału Kuchnia Doroty

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina

2 Października 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kluski są smacznym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Możemy podawać je też jako samodzielną potrawę. Ja robię szybkie kluski z zaledwie 3 składników. U mnie w domu zajada się nimi cała rodzina. Polecam przepis na znakomite kluski kładzione. 

Kluski kładzione, czyli szybko i smacznie

Czy robicie w domu kluski? Ja sięgam po przepis na kluski kładzione, gdy nie mam siły ani czasu na gotowanie. Kluski są jedną z najbardziej uniwersalnych potraw w kuchni polskiej. Zrobimy je szybko i z zaledwie kilku składników.

Polecam doskonały przepis na smaczne kluski kładzione. Potrzebujemy do nich 3 składników i dosłownie 10 minut w kuchni, by zrobić smaczne danie. Tę potrawę przygotujemy tanio, co również jest jej zaletą. Będą pasować do zup oraz dań obiadowych.

ciasto na kluski.jpg
Canva / anamejia18
Bułki kajzerki zrób sama

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić kluski kładzione?

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 250 ml kefiru
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • sól 

Jajka wbijamy do miski, wlewamy kefir i wsypujemy mąkę. Wszystko miksujemy i możemy jeszcze dosypać mąki. Solimy i sprawdzamy konsystencję. Ciasto powinno odpadać od łyżki. Jeśli tak nie jest, to dosypujemy jeszcze mąki. 

W garnku zagotowujemy osolona wodę i zanurzamy w niej łyżeczkę. Nabieramy nią porcję ciasta i znów zanurzamy we wrzątku. Ciasto odejdzie od łyżeczki. Tak postępujemy z resztą ciasta. Kluski kładzione gotujemy 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. 

Kluski kładzione, czyli zjedz je na wiele sposobów

Kluski kładzione możemy podawać z cebulką, bułką tartą, natką pietruszką lub koperkiem. Mogą być one dodatkiem do dań mięsnych i sosów. Kluski kładzione będą też smakować na słodko. Pasuje do nich dżem, konfitura, czy cukier puder i cynamon.

Kluski kładzione są smaczne i delikatne dzięki kefirowi, który dodajemy do ciasta. Prosty skład sprawia, że szybko przygotujemy to danie. Te kluski zawsze wychodzą i cieszą się dużym powodzeniem. Każdy chce dostać dokładkę, bo są naprawdę smaczne. Pisaliśmy, jak zrobić kluski rodem z Wielkopolski. Podawaliśmy przepis na kluski czarne. 

gotowe kluski kładzione.jpg
Canva / Creativel

Źródło: przyslijprzepis.pl

seitan

Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchni

CZYTAJ DALEJ
kotlety schabowe

To jedyny sposób na soczyste i miękkie kotlety schabowe. Właśnie tak robiła je moja kochana babcia

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >