Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Surówka gyros jest znakomita. Połączenie odkryte przez nieuwagę zaowocowało powstaniem przepisu, z którego korzystam teraz bardzo często. Musicie spróbować — tak smacznych warzyw dawno nie jedliście.
Prosta surówka gyros spodoba się wybrednym
Warzywny dodatek do obiadu warto czasem urozmaicić. Tym razem proponuję wam połączenie białej kapusty, marchewki i cebuli z wyrazistą przyprawą gyros. Odkryłam je przypadkiem, ale jest bardzo smaczne.
Składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 3 duże marchewki
- 2 większe czerwone cebule
- 500 ml wody
- 60 g cukru
- 165 ml octu jabłkowego
- 30 ml oleju rzepakowego
- 1,5 łyżki przyprawy gyros
- 1 łyżka soli niejodowanej
Kilka składników pozwoli na przygotowanie pysznej surówki. Kluczowa jest przyprawa gyros i polecam ją zrobić samodzielnie — będziecie mieli pewność, że jest wysokiej jakości. Jak wykonać samą surówkę? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.
Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupęJak zrobić surówkę gyros? Jedna przyprawa zmienia wszystko
Zaczynam od poszatkowania białej kapusty. Wrzucam ją do dużej miski. Dodaję startą na tarce o większych oczach marchew. Uprzednio oczywiście usuwam skórkę z warzywa. Cebulę bez łupiny kroję w półplasterki. Łączę z kapustą i marchewką.
Posypuję wszystko solą i ugniatam, dokładnie rozprowadzając przyprawę. Odstawiam na godzinę. W międzyczasie przygotowuję aromatyczną zalewę. Wodę łączę z octem jabłkowym, olejem, cukrem i przyprawą gyros. Całość zagotowuję i mieszam, aż cukier się rozpuścić. Studzę.
Chłodną zalewę dodaję do warzyw w misce, uprzednio usuwając płyn, który uwolniły za sprawą dodanej soli. Mieszam całość i pozostawiam jeszcze na godzinę.
Po tym czasie podaję lub przenoszę do czystych słoików. Przy zamykaniu na zapas, w naczyniu umieszczamy także zalewę. Gotowe przetwory natomiast przechowujemy w chłodzie.
Jak podawać surówkę gyros?
Prosta kompozycja kapusty, marchewki i cebulki z aromactyzną przyprawą pasuje do każdego kotleta. Podajcie ja np. ze schabowymi z dodatkiem sera albo z lekkimi marchewkowymi pulpetami.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na pyszne surówki. Spróbujcie koniecznie sycącej kompozycji z czerwoną fasolą. Być może spodoba wam się także słodkie połączenie korzenia selera i rodzynek.