Smakosze.pl Przepisy To najprostszy przepis na sernik na zimno. Używam go od lat i zawsze się udaje
Fot. YouTube/kuchniapysznosci

To najprostszy przepis na sernik na zimno. Używam go od lat i zawsze się udaje

29 maja 2024

Marzy ci się prosty przepis na sernik na zimno? Poznaj łatwą recepturę na to pyszne ciasto. Zrobisz je raz-dwa, a z talerzy zniknie jeszcze szybciej. Każdemu polecam ten przepis. Z nim setnik na zimno zawsze wychodzi idealnie.

Prosty przepis na sernik na zimno

Jeśli uwielbiasz jeść serniki tak jak ja, to mam dla ciebie coś specjalnego. To najprostszy przepis na sernik na zimno . Zrobisz go bez trudu, za to zjesz ze smakiem. Pyszne ciasto pełne biszkoptów, aksamitnego kremu i brzoskwiń, to prawdziwy rarytas.

Wygląda obłędnie i dosłownie rozpływa się w ustach. Sernik na zimno zawsze wychodzi, dlatego już od lat korzystam z tej prostej receptury. Polecam ją każdemu łasuchowi . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kuchni Pyszności. Stamtąd pochodzą też zdjęcia wykorzystane w artykule.

sernik na zimno
Fot. YouTube/kuchniapysznosci
Weź cukinię, pokrój na plastry i wydrąż łyżką. Ten patent zasługuje na nagrodę

Jak zrobić sernik na zimno?

Składniki:

  • 800 g serka homogenizowanego waniliowego ( 4 opakowania)
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100 g biszkoptów
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 20 g żelatyny
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • opcjonalnie rodzynki

Przygotowanie ciasta zacznij od zrobienia galaretek. Do 400 ml wrzątku wsyp 1 opakowanie galaretki. Wymieszaj do rozpuszczenia i zostaw do ostygnięcia . To samo zrób z drugim opakowaniem galaretki. Teraz zajmij się żelatyną. W 200 ml wrzątku rozpuść 1 opakowanie żelatyny.

Wymieszaj do rozpuszczenia i zostaw do ostygnięcia. Następnie do miski przełóż masło pokrojone w kostkę. Powinno mieć temperaturę pokojową . Wsyp cukier i składniki ucieraj. Gdy powstanie gładka masa, dodaj żółtka i ucieraj. Stopniowo dodaj serek waniliowy . Możesz dołożyć też sparzone rodzynki.

Sernik na zimo najlepszy na deser

Do masy serowej dodaj żelatynę i wymieszaj. Przygotuj foremkę o średnicy 24 cm wyłóż biszkoptami. Na nie połóż masę serową i wyrównaj jej wierzch. Wstaw do lodówki na 30 minut. Brzoskwinie odsącz z zalewy, ułóż połówki owoców na cieście wyjętym z lodówki.

Lekką stężałą galaretkę wylej na wierzch ciasta. Sernik wstaw na kilka godzin do lodówki . Następnie możesz go podawać. Ciasto jest pyszne, delikatne i prezentuje się niezwykle efektownie . Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić różyczki z plasterków jabłek. Podawaliśmy przepis na kolorowy sernik na Dzień Dziecka.

sernik na zimno
Fot. YouTube/kuchniapysznosci
Nacieram plastry karkówki przyprawami i układam na ziemniakach. Wychodzi lepiej niż z grilla
Mateusz Gessler otwiera nową restaurację. 1 szczegół zaskoczy wszystkich
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy