Mateusz Gessler otwiera nową restaurację. 1 szczegół zaskoczy wszystkich

Przedstawiciel młodszego pokolenia warszawskich restauratorów Mateusz Gessler rozwija swój biznes. W czerwcu otworzy nową restaurację w sąsiedztwie jednej już istniejącej, ale w nieco innym koncepcie. Wprowadzi w niej rozwiązanie, które ucieszy nocnych głodomorów.
Gessler w siedlisku gwiazd
Mateusz Gessler to przedstawiciel restauratorskiej rodziny o ugruntowanej pozycji w ich mateczniku – Warszawie. Działa tu lub działało kilka firmowanych przez niego restauracji. Biznesmen ma oko do lokalizacji – chyba najgłośniejsza dotąd jego knajpa to Ćma, działająca w Hali Koszyki, zagłębiu gastronomicznym, które kilka lat temu otworzyło się z wielką pompą.
Gessler ma też restaurację Dock19 w innej gorącej imprezowej miejscówce miasta – Elektrowni Powiśle. Ta przebudowana niedawno na luksusowe centrum handlowe ruina przedwojennej elektrowni gości tzw. food hall, czyli rząd małych knajpek ze zróżnicowanym jedzeniem i kilka innych restauracji. Swoje oko na tę lokalizację skierował wcześniej choćby Kuba Wojewódzki, który otworzył tu swoich Niewinnych Czarodziejów 2.0.
Gessler otwiera drugą Ćmę
Teraz obok Docku19 przybędzie jeszcze jedna knajpa Mateusza Gesslera, adekwatnie nazwana Ćma nad Wisłą. Podobnie jak pierwsza lokalizacja, a wcześniej Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler, także i ona będzie miała jedną charakterystyczną cechę: będzie czynna przez całą dobę.
Otwarcie restauracji czynnej 24/7 to ryzykowny krok dla restauratora. Biznes ten jest przecież uzależniony właściwie od dwóch czynników – lokalizacji i pory dnia i tygodnia właśnie. Dlatego wiele knajp kusi nas happy hours, zachęcając promocjami do stołowania się w mniej uczęszczanym czasie, podczas gdy w sobotnie wieczory raczej to klienci muszą walczyć o wolne stoliki. Gessler jednak ma w tym doświadczenie.
Całodobowo, ale ekskluzywnie
Nowa Ćma ma być otwarta przez całą dobę do połowy września. W sezonie letnim z pewnością nietrudno będzie ją zapełnić na zadowalającym poziomie przynajmniej przez kilka dni w tygodniu. Elektrownia Powiśle znajduje się bowiem tuż nad Wisłą w sąsiedztwie Bulwarów Wiślanych, gdzie Warszawiacy chętnie przychodzą w ciepłe dni posiedzieć na tzw. schodkach, czyli betonowym nabrzeżu rzeki. Drinki w nadrzecznych barach mogą zaostrzyć dostatecznie ich apetyt, by ci o bardziej zasobnych w pieniądze portfelach zdecydowali się na nocną przekąskę.
W restauracji Ćma nad Wisłą zjemy dania kuchni polskiej: żurek na zakwasie, pierogi z kaczką, żeberka czy zimne nóżki. To z pewnością ciekawa alternatywa dla kebaba i jemu podobnych przysmaków, które nocą jako jedyne rozwiązywały problem nocnego głodu imprezowiczów. Lokal będzie miał duży bar i stoliki w oranżerii, a także charakterystyczną dla Gesslera kuchnię, która uchyla gościom rąbka swoich tajemnic. Ćma nad Wisłą rusza 1 czerwca.
Poznaj prognozy na temat sezonowych cen czereśni i wypróbuj przepis Tomasza Strzelczyka na kiszone ogórki.





































