Mateusz Gessler otwiera nową restaurację. 1 szczegół zaskoczy wszystkich
Przedstawiciel młodszego pokolenia warszawskich restauratorów Mateusz Gessler rozwija swój biznes. W czerwcu otworzy nową restaurację w sąsiedztwie jednej już istniejącej, ale w nieco innym koncepcie. Wprowadzi w niej rozwiązanie, które ucieszy nocnych głodomorów.
Gessler w siedlisku gwiazd
Mateusz Gessler to przedstawiciel restauratorskiej rodziny o ugruntowanej pozycji w ich mateczniku – Warszawie. Działa tu lub działało kilka firmowanych przez niego restauracji. Biznesmen ma oko do lokalizacji – chyba najgłośniejsza dotąd jego knajpa to Ćma, działająca w Hali Koszyki, zagłębiu gastronomicznym, które kilka lat temu otworzyło się z wielką pompą.
Gessler ma też restaurację Dock19 w innej gorącej imprezowej miejscówce miasta – Elektrowni Powiśle. Ta przebudowana niedawno na luksusowe centrum handlowe ruina przedwojennej elektrowni gości tzw. food hall, czyli rząd małych knajpek ze zróżnicowanym jedzeniem i kilka innych restauracji. Swoje oko na tę lokalizację skierował wcześniej choćby Kuba Wojewódzki, który otworzył tu swoich Niewinnych Czarodziejów 2.0.
Kroję kiwi, wlewam jajko i odpalam blender. Wszystkich zaskakuje, co z tego powstajeGessler otwiera drugą Ćmę
Teraz obok Docku19 przybędzie jeszcze jedna knajpa Mateusza Gesslera, adekwatnie nazwana Ćma nad Wisłą. Podobnie jak pierwsza lokalizacja, a wcześniej Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler, także i ona będzie miała jedną charakterystyczną cechę: będzie czynna przez całą dobę.
Otwarcie restauracji czynnej 24/7 to ryzykowny krok dla restauratora. Biznes ten jest przecież uzależniony właściwie od dwóch czynników – lokalizacji i pory dnia i tygodnia właśnie. Dlatego wiele knajp kusi nas happy hours, zachęcając promocjami do stołowania się w mniej uczęszczanym czasie, podczas gdy w sobotnie wieczory raczej to klienci muszą walczyć o wolne stoliki. Gessler jednak ma w tym doświadczenie.
Całodobowo, ale ekskluzywnie
Nowa Ćma ma być otwarta przez całą dobę do połowy września. W sezonie letnim z pewnością nietrudno będzie ją zapełnić na zadowalającym poziomie przynajmniej przez kilka dni w tygodniu. Elektrownia Powiśle znajduje się bowiem tuż nad Wisłą w sąsiedztwie Bulwarów Wiślanych, gdzie Warszawiacy chętnie przychodzą w ciepłe dni posiedzieć na tzw. schodkach, czyli betonowym nabrzeżu rzeki. Drinki w nadrzecznych barach mogą zaostrzyć dostatecznie ich apetyt, by ci o bardziej zasobnych w pieniądze portfelach zdecydowali się na nocną przekąskę.
W restauracji Ćma nad Wisłą zjemy dania kuchni polskiej: żurek na zakwasie, pierogi z kaczką, żeberka czy zimne nóżki. To z pewnością ciekawa alternatywa dla kebaba i jemu podobnych przysmaków, które nocą jako jedyne rozwiązywały problem nocnego głodu imprezowiczów. Lokal będzie miał duży bar i stoliki w oranżerii, a także charakterystyczną dla Gesslera kuchnię, która uchyla gościom rąbka swoich tajemnic. Ćma nad Wisłą rusza 1 czerwca.
Poznaj prognozy na temat sezonowych cen czereśni i wypróbuj przepis Tomasza Strzelczyka na kiszone ogórki.