To ostatnio moja ulubiona zupa. Gdy ją podaję, nie robię drugiego dania
Oto przepis na zupę, która wystarczy za cały obiad. Jest równie pożywna co esencjonalna w smaku. Wszystko dzięki solidnej mięsnej wkładce z pulpecików.
Zupa z pulpecikami
Takie zupy rozpowszechnione są na całym świecie. Doskonałą, sycącą wersję z baraniną spotkać można na Kaukazie, ale jest też wariant meksykański, z zupełnie innej strony świata. Tutaj pokazujemy ją w całkiem swojskiej wersji .
Jej popularność nie powinna zresztą dziwić. To doskonałe jednogarnkowe danie , które łatwo odgrzewać i przygotować na zapas. Gotowanie zaś to technika, która pozwala wydobyć maksimum smaku i wartości odżywczych z dostępnych składników.
Pożywna zupa z mięsem
Zgodnie ze wschodnią tradycją, zupę taką należałoby przygotowywać z baraniny . To oczywiście świetny pomysł, lecz także trudny do realizacji, bo mięso to rzadko występuje w sprzedaży. Używamy więc dowolnego mięsa mielonego .
Składniki
- ¼ kg mięsa mielonego
- 2 litry bulionu warzywnego
- 4 ziemniaki
- 1 cebule
- 1 marchewka
- Duży kawałek selera
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- Sól i pieprz, majeranek
Zupa z mielonym mięsem
Jedną cebulę ścieramy na tarce i odkładamy do pulpetów . Pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Ziemniaki wkładamy do garnka, zalewamy wywarem i doprowadzamy do wrzenia.
W międzyczasie na patelni podsmażamy na maśle pozostałe warzywa. Kiedy zaczną robić się miękkie, dodajemy je do ziemniaków i deglasujemy patelnię . Gotujemy przez kilka minut, w międzyczasie przygotowując pulpeciki.
Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy jajko i cebulę. Wyrabiamy na kleistą masę .
Z mięsnej masy formujemy kulki. Dodajemy je do zupy. Razem z ziemniakami i warzywami gotujemy przez ok. 15 minut , do miękkości ziemniaków.
Wypróbuj też przepisy na zupę z batatów i szybkie ciasto ze śliwkami .