Przepis na tę zupę dostałam od cioci. Robi ją z niedocenionego warzywa
Zupy sycą, rozgrzewają i smakują. Gotuję je często, a jesienią korzystam z przepisu cioci. Do zupy trafia warzywo, z którego dość rzadko korzystamy w kuchni, a szkoda. Warto po nie sięgać nie tylko dla smaku.
Warto sięgnąć po bataty
Zupy są lubiane przez wiele osób. Zazwyczaj szybkie w przygotowaniu i pożywne są nieocenione w chłodne dni. Właśnie takie preferuję i dlatego korzystam z przepisu cioci na zupę z batatów. Te warzywa nie są popularne w naszej kuchni. Charakteryzują się dość słodkim smakiem, który podobny jest do smaku marchewki.
Ziemniaki są od nich zdecydowanie bardziej mączyste i neutralne w smaku. Natomiast bataty bogate są w witaminę C i beta-karoten. Wzmocnią serce i naczynia krwionośne. Z batatów robię smaczną zupę z dodatkiem czosnku i ziemniaków. Dodaję też świeży tymianek i rozmaryn. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Zdrowe Przepisy. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Weź boczek, natrzyj pastą i zawiń w papier do pieczenia. Obok tego przysmaku nikt nie przejdzie obojętnieJak ugotować zupę z batatów?
Składniki:
- 2 bataty
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- świeży tymianek
- świeży rozmaryn
- 1 kostka rosołowa
- 1 litr wody
- olej
- natka pietruszki
- śmietana
Przygotowanie zupy zacznij od posiekania cebuli i podsmażenia jaj na oleju. Dołóż posiekany czosnek, pokrojone ziemniaki i bataty. Składniki duś przez kilka minut. Dodaj kostkę rosołową i wlej wodę. Wszystko wymieszaj i zagotuj.
Wsyp sól i pieprz. Dodaj pokrojony świeży tymianek i rozmaryn. Gotuję 15 minut, a gdy zupa ostygnie, blenduję ją. Powstaje krem, który podgrzewam, a następnie podaję. Zupę z batatów posypuję natką pietruszki i dekoruję śmietaną.
Zupa z batatów smakuje każdemu
Zupa z batatów jest wyrazista w smaku i bardzo aromatyczna. Słodkie bataty w połączeniu z ziemniakami, czosnkiem i świeżymi ziołami, smakują wyśmienicie. Zupa ma konsystencję delikatnego kremu i dosłownie rozpływa się w ustach. Często gotuję ja u progu jesieni.
Syci i rozgrzewa. Dlatego polecam ten prosty przepis, w którym przydadzą się tak rzadko używane w kuchni bataty. Zupa przyrządzona z nich jest pyszna i przyda się nie tylko na obiad. Pisaliśmy o tym na, jakim oleju nigdy nie smażyć ryb. Polecaliśmy przepis Roberta Makłowicza na sernik z ziemniakami.